Pro 4 osoby si připravíme:
- 300 g cibule
- 4 lžíce oleje
- 500 g kysaného zelí
- 125 ml bílého vína
- 1 lžíci cukru
- 3 bobkové listy
- 500 g mletého masa (vepřově a hovězí)
- špetku čerstvě drceného pepře, sůl
- 500 g vařených brambor
- 2 barevné papriky
- 1 pórek
- 200 ml zakysané smetany
- 100 g strouhaného tvrdého sýra
Kysané zelí překrájíme na menší kousky. Cibuli oloupeme a nasekáme najemno. V kastrole rozpálíme dvě lžíce oleje a kostičky cibule na něm necháme zesklovatět. Přidáme pokrájené zelí, bílé víno, lžíci cukru, bobkové listy a dusíme přibližně 5 minut.
Na pánvi rozpálíme další dvě lžíce oleje, vložíme mleté maso, osolíme a okořeníme pepřem podle chuti. Opékáme za stálého míchání asi 10 minut, aby se maso neslepilo.
Zapékací mísu vymažeme máslem a přendáme do ní připravené zelí. Na ně navrstvíme opečené maso a přikryjeme na plátky nakrájenými vařenými bramborami. Povrch posypeme na nudličky nakrájenou paprikou a pórkem.Zakapeme zakysanou smetanou a posypeme nastrouhaným sýrem. Zapékáme v předehřáté troubě asi 25 minut při teplotě 180 °C.
Doba přípravy asi 50 minut.
1 porce kolem 3455 kJ/825 kcal.
Poslední tip, trik či komentář