- 400 g hladké mouky
- 125 g másla nebo ztuženého rostlinného tuku
- asi 200 ml 10 ° piva
- jablka
- 6 lžic nastrouhaného perníku
- 80 g rozinek
- 80 g vlašských ořechů
- mletá skořice
- krupicový cukr podle chuti
- 1 vanilkový cukr
- 1 vejce na potření
- (případně sezamové semínko na posypání)
Z mouky, másla a piva vypracujeme hladké těsto, které položíme na talířek a přikryjeme nahřátým kastrůlkem na půl hodiny. Očištěná jablka nakrájíme na tenké plátky, v míse smícháme s rozinkami, nasekanými ořechy, skořicí a cukrem.
Na pomoučeném vále vyválíme z těsta jeden nebo dva pláty (podle toho, jestli chceme mít jeden nebo dva záviny), posypeme strouhaným perníkem a rozprostřeme náplň. Zabalíme, kraje utěsníme, potřeme rozšlehaným vajíčkem. Můžeme posypat sezamovým semínkem. Těsto na několika místech propíchneme špejlí nebo vidličkou a pečeme při 160–170 °C dozlatova.
Zdroj: Kluci v akci http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/?recept=841
Poslední tip, trik či komentář