reklama


Celý strom kategorií receptů zde nebo využijte rozbalovací nabídku ↓↓↓.





reklama

 

Risotto con funghi- rizoto s houbami

4 porce
Zeleninový vývar (na podlití rizota):

  • 1 cibule
  • 1 mrkev
  • 1 petržel (kořen i nať)
  • 1 řapík celeru
  • 2 litry vody
  • Sůl

Houby:

  • 1 lžíce oleje
  • 60 g sušených hub, nejlépe hříbků
  • 100 ml suchého bílého vína
  • Sůl

Rizoto:

  • 4 porce
  • 150 g másla
  • 100 ml oleje
  • 1 menší cibule
  • 320 g rýže carnarolli
  • 200 ml suchého bílého vína
  • 2 lžíce čerstvě nastrouhaného parmazánu
  • Sůl, nejlépe mořská, podle chuti

Nejdřív uvařte zeleninový vývar. Zeleninu oloupejte, omyjte a nakrájejte na poloviny. Zahřejte kastrol se silným dnem, přidejte zeleninu a na mírném ohni ji nasucho opečte do světlehněda. Vývar bude chutnější, než kdyby se zelenina od začátku vařila. Pak přilijte horkou vodu, osolte a pomalu vařte nejméně 30 minut.
Mezitím namočte na 30 minut houby. Na pánvi zahřejte olej, přidejte okapané houby, osolte a na středním ohni je poduste. Přilijte víno a nechte je prudce vyvařit. Sundejte je z ohně a nechte v teple.

Když je vývar hotový, oloupejte cibuli a jemně ji nakrájejte. V rendlíku nebo hlubší pánvi zahřejte olej s máslem, přidejte cibuli a na mírném ohni ji zpěňte. Přisypte rýži a míchejte ji dokud se neobalí tukem a nezprůsvitní. Přilijte víno a prudce je vyvařte, aby v rýži zůstala jen stopa vůně vína. Pak přilijte část horkého vývaru, rychle přiveďte k varu a pak duste na mírném ohni asi 25 minut. Podlijte vždy, když se tekutina téměř vyvaří. Uvařené rizoto by mělo být krémovité a rýže „al dente“, podobně jako těstoviny – měkká, ale na skus pevná. Nakonec přidejte houby a pokrm posypte parmazánem.

Zdroj:http://www.sitalemvkuchyni.cz/recepty/ [4.10.2009]

You must be logged in to post a comment.


Chybný obsah? Nevhodný příspěvek nebo reakce? Nelezli jste technický problém? Prosím, nahlaste nám jej za pomoci formuláře zde >>. Děkujeme. Dříve se prosím ale zkuste podívat na často kladené otázky, jestli nenajdete odpověď tam >>.