14 porcí
- 500 g mrkve
- 500 g pórku
- 500 g brambor
- 300 + 100 g másla
- sůl
- mletý pepř
- 1,5 l vody
- 1,5 l smetany
Mrkev a pórek (bez zelených částí, ty uschováme na vývar – viz níže) nakrájíme na menší kusy a na másle (300 g) pozvolna orestujeme a chvilku podusíme pod pokličkou. Oškrábané brambory nakrájíme na větší kousky a přidáme k mrkvi a pórku, osolíme, opepříme a zalijeme vodou. Vaříme doměkka asi 30 minut.
Uvařenou zeleninu propasírujeme (event. rozmixujeme, ale je lepší, když si polévka ponechá jemnou texturu, kterou docílíme právě pasírováním). Polévku znovu přivedeme k varu, vlijeme smetanu, dochutíme a povaříme ještě 5‒10 minut. Odstavíme a vmícháme zbytek (100 g) másla.
Krutony
- 3 lžíce másla
- hrst petrželky kudrnky
- 2−3 stroužky česneku
- 6 toustových chlebů
Krutony připravíme tak, že v pánvi rozpustíme máslo, na něm zlehka prohřejeme nasekanou petrželku a rozmáčknutý česnek, který nám má máslo pouze ovonět. Pomocí mašlovačky nebo štětce potíráme tímto máslem (česnek odstraníme) toustové chleby z obou stran. Toasty nakrájíme na kostičky 1×1 cm a na pánvi je nasucho opečeme.
Zdroj: Kluci v akci http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/?recept=882
Poslední tip, trik či komentář