Asi na 12 kousků
Na korpus z křehkého těsta:
- 100 g másla
- 50g cukru
- vanilkový cukr
- 200 g polohrubé mouky
- špetka soli
- 1 vejce
Na tvarohovou náplň:
- 1 citron
- 500 g tvarohu
- 2 vejce
- 50 g škrobu
- 100 g cukru
- špetka soli
- 50 g másla
- 200 ml smetany
Mimo to potřebujete:
- 250 ml smetany
- 1 balíček ztužovače šlehačky
- 2 lžíce cukru
- 3 lžíce citrónové šťávy (na tvarohovou hmotu)
- 3 lžíce mandlových plátků
Máslo nakrájíme na kostky a zpracujeme je s cukrem, vanilkovým cukrem, moukou, solí a vejcem. Vytvoříme kouli, zabalíme ji do fólie a necháme asi 30 minut chladit.
Troubu předehřejeme na 180 °C. Citrony omyjeme horkou vodou a osušíme. Nastrouháme lžičku kůry. Vymačkáme 3 lžíce šťávy a odstavíme. Tvaroh, vejce, škrob, cukr, kůru a sůl smícháme. Máslo necháme rozpustit a zchladlé ho přimícháme. Smetanu ušlehanou na tuhou šlehačku také přimícháme do tvarohového krému.
Rozevírací formu (průměr 26 cm) vymažeme tukem. Těsto vyválíme do kruhu o průměru 32 cm a položíme do formy, okraje zvedneme. Těsto potřeme tvarohovým krémem. Koláč pečeme 45 minut. Vyndáme, vyklopíme a necháme jej vychladnout.
Ze smetany smíchané se ztužovačem šlehačky a cukrem ušleháme tuhou šlehačku, do které přidáme citrónovou šťávu. Potřeme jí okraj dortu. Zbylou rozetřeme po celém povrchu a ozdobíme dortovým hřebenem nebo vidličkou. Mandle opražíme nasucho na pánvi, necháme je vychladnout a pak jimi ozdobíme dortový okraj.
Na osobu: 420 kcal: 1755 kJ; bílkoviny: S g; tuky: 27 g; sacharidy: 33 g: cholesterol: 126 mg
Poslední tip, trik či komentář