reklama


Celý strom kategorií receptů zde nebo využijte rozbalovací nabídku ↓↓↓.





reklama

 

Marcipánová štola

  • 500 g polohrubé mouky
  • 1 kostka droždí
  • 130 g cukru
  • 150 ml mléka
  • 1 vejce
  • 2 žloutky
  • 300 g másla
  • 240 g rozinek
  • 50 g citronátu, oranžátu a kandovaných višní
  • 3 lžíce rumu
  • 1 lžička strouhané citrónové kůry
  • Sůl, perníkově koření, vanilkové aroma
  • 200 g sekaných mandlí
  • 50 g marcipánu
  • 3 lžíce griotky
  • 240 g moučkového cukru

Rozinky, citronát, oranžát a kandované višně pokapeme rumem a necháme dvě hodiny odležet. Kvásek připravíme promícháním rozdrobeného droždí se lžící cukru, trochou mléka a mouky. Necháme kynout 15 minut. Přidáme mléko, zbytek cukru, vejce, žloutky, 200 g másla, citrónovou kůru, sůl a lžíci perníkového koření. Přimícháme 1/2 lahvičky vanilkového aroma, mandle a směs ovoce. Necháme kynout 40 minut. Uhněteme marcipán s griotkou a se 120 g moučkového cukru. Utvoříme váleček a vyválíme do obdélníku. Do středu vložíme kousky marcipánu a těsto sbalíme do štoly. Necháme kynout asi 20 minut na vymaštěném plechu. Předehřejeme troubu na 180 °C a pečeme 60 minut. Ještě teplou štolu potřeme 100 g rozpuštěného másla a pocukrujeme.
ŠTOLU PODÁVEJTE SE SVAŘENÝM VÍNEM NEBO PUNČEM

You must be logged in to post a comment.


Chybný obsah? Nevhodný příspěvek nebo reakce? Nelezli jste technický problém? Prosím, nahlaste nám jej za pomoci formuláře zde >>. Děkujeme. Dříve se prosím ale zkuste podívat na často kladené otázky, jestli nenajdete odpověď tam >>.