- 500 g polohrubé mouky
- 1 kostka droždí
- 130 g cukru
- 150 ml mléka
- 1 vejce
- 2 žloutky
- 300 g másla
- 240 g rozinek
- 50 g citronátu, oranžátu a kandovaných višní
- 3 lžíce rumu
- 1 lžička strouhané citrónové kůry
- Sůl, perníkově koření, vanilkové aroma
- 200 g sekaných mandlí
- 50 g marcipánu
- 3 lžíce griotky
- 240 g moučkového cukru
Rozinky, citronát, oranžát a kandované višně pokapeme rumem a necháme dvě hodiny odležet. Kvásek připravíme promícháním rozdrobeného droždí se lžící cukru, trochou mléka a mouky. Necháme kynout 15 minut. Přidáme mléko, zbytek cukru, vejce, žloutky, 200 g másla, citrónovou kůru, sůl a lžíci perníkového koření. Přimícháme 1/2 lahvičky vanilkového aroma, mandle a směs ovoce. Necháme kynout 40 minut. Uhněteme marcipán s griotkou a se 120 g moučkového cukru. Utvoříme váleček a vyválíme do obdélníku. Do středu vložíme kousky marcipánu a těsto sbalíme do štoly. Necháme kynout asi 20 minut na vymaštěném plechu. Předehřejeme troubu na 180 °C a pečeme 60 minut. Ještě teplou štolu potřeme 100 g rozpuštěného másla a pocukrujeme.
ŠTOLU PODÁVEJTE SE SVAŘENÝM VÍNEM NEBO PUNČEM
Poslední tip, trik či komentář