- 15 žloutků
- 1 l plnotučného mléka
- 1 vanilkový lusk
- 10 lžic krystalového cukru
- 500 g jahod
Do nádoby vložíme žloutky, cukr, semínka z vanilkového lusku a rozmícháme. Mléko ohřejeme, vložíme do něj vanilkový lusk zbavený semínek (mléko nám ještě pěkně ovoní). Do žloutkové směsi přilijeme polovinu horkého mléka, promícháme a vše nalijeme zpět do hrnce s horkým mlékem.
Směs velmi pomalu zahříváme, mícháme, dokud nebude na vařečce zůstávat jemný „film“, který viditelně porušíme přejetím prstu. Směs nesmíme vařit, jinak bychom získali omeletu. V momentě, kdy na vařečce zůstává film, přelijeme do čisté mísy a necháme důkladně vychladit. Vychlazený krém servírujeme s čerstvými jahodami.
Zdroj: Kluci v akci http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/?recept=927
Poslední tip, trik či komentář