korpus
- 200 g hladké mouky
- 1 lžička kypřicího prášku do pečiva
- 50 g moučkového cukru
- 1 lžíce tlučeného anýzu
- 120 g másla
- 3 žloutky
- máslo na pomazání pečicího papíru
ořechový sníh
- 3 bílky
- 140 g moučkového cukru
- 50 g strouhané čokolády na vaření
- 100 g strouhaných lískových nebo vlašských ořechů
Mouku, kypřicí prášek, cukr a tlučený anýz vypracujeme se změklým máslem a žloutky v hladké těsto, které necháme alespoň půl hodiny v chladu odležet.
Poté těsto vyválíme na požadovanou velikost a přeneseme na plech, který jsme vyložili pečicím papírem potřeným máslem. Těsto propícháme vidličkou a předpečeme při 180 °C asi 8 minut.
Z bílků vyšleháme tuhý sníh, pak do něj zlehka vmícháme cukr, nastrouhanou čokoládu a oříšky. Touto hmotou potřeme anýzový korpus a dopečeme ho při 160 °C asi 15 minut dozlatova (sníh se nesmí lepit).
Zchladlý koláč krájíme na čtverečky.
Anýzové kostky chutnají skvěle jako vánoční nebo čajové pečivo.
Zdroj: klucivakci.cz http://www.ceskatelevize.cz/program/detail.php?idec=209%20562%2022190/0033&premiera=1&deid=1137&recept=693
Poslední tip, trik či komentář