reklama


Celý strom kategorií receptů zde nebo využijte rozbalovací nabídku ↓↓↓.





reklama

 

Anýzové makronky

Potřebujeme:

  • 2 bílky z větších vajec
  • 80 g moučkového cukru
  • 3 lžíce mletých mandlí
  • strouhanou kůra z 1 citronu
  • lžičku mletého anýzu
  • špetku soli

Našleháme tuhý sníh z bílků a špetky soli, postupně do něj přidáme moučkový cukr, chvíli počkáme, aby se v bílku cukr hezky rozpustil. Do sněhu zlehka vpracujeme gumovou stěrkou strouhanou citronovou kůru, mandle a mletý anýz. Nejlépe to jde jemným mícháním do tvaru osmiček. Plech vyložíme pečicím papírem a sněhovou hmotu na něj naneseme lžící do hromádek. Ještě úhledněji to jde cukrářským pytlíkem. Průměr hromádek by měl být asi 3 cm. Urovnat povrch placiček můžeme navlhčeným prstem. Zespodu na plech poklepeme, aby se makronky zbavily vzduchu, a necháme je aspoň 25 minut zaschnout. Troubu předehřejeme na 120°C. Pečeme – vlastně sušíme asi hodinu a pak necháme na plechu 10 minut chladnout, potom sloupneme a položíme na mřížku, aby zchladly úplně. Propečenost makronek se pozná podle toho, že těsto na papíru už nelepí a jejich povrch se leskne. Pokud těsto lepí, musíme péct dál. Makronky můžeme slepovat libovolnou náplní, do anýzových se hodí citrusová marmeláda nebo čokoládový či vanilkový krém. Nejlépe chutnají makronky, které odpočívaly 24 hodin v lednici. K čaji ovšem chutnají i makronky neslepované.
Makronky můžeme péct i rychleji (cca 15 minut) při vyšší teplotě (160°C), ale musí se bedlivě hlídat.

Zdroj: Anýzové makronky; TV Nova U Haliny v kuchyni  http://halina.nova.cz/clanek/recepty/uchvatna-sladka-tecka-anyzove-makronky.html [On-line 25.04.2015]

You must be logged in to post a comment.


Chybný obsah? Nevhodný příspěvek nebo reakce? Nelezli jste technický problém? Prosím, nahlaste nám jej za pomoci formuláře zde >>. Děkujeme. Dříve se prosím ale zkuste podívat na často kladené otázky, jestli nenajdete odpověď tam >>.