Ingredience:
- 8 artyčoků
- voda
- citron
- 1 mrkev
- 1 menší cibule
- 1 stroužek česnek
- 2 plátky špeku nebo pancetty
- olivový olej
- mletý pepř
- sůl
- sklenka bílého vína
- snítka tymiánu
- ¾ litru kuřecího vývaru
- čerstvá bazalka
Očistěné artyčoky vložíme do vody s citronovou šťávou, aby nezhnědly.
Mrkev, cibuli a špek nakrájíme na malinkaté kostičky, česnek nasekáme.
Na olivovém oleji nejprve vypečeme špek s cibulí, po chvilce přidáme mrkev, opečeme, poté česnek, osolíme, opepříme, podlijeme bílým vínem, necháme zredukovat, přidáme snítku tymiánu, zalijeme kuřecím vývarem, přivedeme k varu, vložíme artyčoky a vaříme 15–20 minut.
Na talíř servírujeme artyčoky, doplníme zeleninou a šťávou, ozdobíme bazalkou.
Zdroj: Artyčoky podle Reine Sammut; ČT – Kluci v akci http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/1461-artycoky-podle-reine-sammut/ [On-line 29.07.2014]
Poslední tip, trik či komentář