500 ml:
- 250 g másla
- 4 žloutky
- 1 lžička nahrubo drcených kuliček bílého pepře
- 2 lžíce bílého vinného octa
- 2 lžíce suchého bílého vína
- čerstvá štáva z půlky citronu
- 3 lžíce nahrubo sekaného estragonu
- 2 najemno nakrájené šalotky
- 1 lžíce nasekaného kerblíku
Bílé víno s octem, pepřem, estragonem a šalotkou přivedeme k varu v rendlíku. Dále vaříme na mírném ohni, dokud se objem nesníží o jednu třetinu. Poté sundáme z plotny a necháme vychladnout.
Zchlazenou tekutinu přecedíme do keramické nebo žáruvzdorné skleněné misky, přidáme žloutky a celou směs vyšleháme.
Připravíme si hrnec s vodou a misku na něj položíme (tak, aby se nepropadla nebo nepotopila). V této vodní lázni směs šleháme pět minut, dokud nezhoustne a nebude vláčná, lesklá a hladká.
Sundáme misku z vodní lázně a tentkým pramínkem pomalu přiléváme rozpuštěné máslo. Opět šleháme, dokud omáčka nezhoustne a neleskne se. Přidáme čerstvě vymačkanou citronovou šťávu, sůl a pepř. Do hotové omáčky přidáme lžíci estragonu a lžíci kerblíku.
Béarnská omáčka je výborná ke grilovaným steaků a rybě.
Zdroj: Vařte jako šéf, Zdeněk Pohlreich, iprima.cz, vartejakosef.cz [6.6.2013]
Poslední tip, trik či komentář