4 porce
- 50 dkg bifteků
- 15 dkg másla
- 3 polévkové lžíce mouky
- 3 dl masového vývaru
- 2 polévkové lžíce zakysané smetany
- 30 dkg brambor
- 2 vajíčka
- 1 dl smetany
- 1 polévková lžíce hořčice
- 1 dl oleje
- sůl
- barevný pepř
- 1 svazeček petržele
- 1 houska
Brambory vařené ve slupce oloupeme a nakrájíme na kostičky. Celé jedno vajíčko rozmícháme ve lžíci smetany. Osolíme, ručním mlýnkem k němu nameleme pepř a přisypeme nadrobno nasekanou petrželku. Přidáme i na plátky nakrájené brambory, které do vzniklé hmoty nenásilně vmícháme.
Do pánve vložíme kovový formovací kruh, který naplníme vařenými bramborami. Na ně pak nalijeme výše popsanou hmotu a pečeme v troubě předehřáté na 200 °C. Bramborový koláč se nám upeče přibližně za 15-20 minut.
Přípravu omáčky zahájíme tím, že si rozehřejeme kus másla. Přisypeme k němu mouku a uděláme si světlou jíšku. Přidáme nahrubo rozemletý barevný pepř, načež směs obohatíme smetanou a zalijeme masovým vývarem.
Z housky si zhotovíme kruton, který při podávání vložíme pod biftek.
Biftek můžeme už třeba 2-3 dny před vařením máčet v kořenné lázni. V tom případě maso nejprve patřičně očistíme, načež je potřeme pepřem a hořčicí. Nalijeme na ně takové množství olivového oleje, aby z něho bifteky nikde nevyčuhovaly, protože tak budeme mít zajištěno, že nám naložené maso nezačne oxidovat (hnědnout).
Na pánvi si rozehřejeme olivový olej a bifteky v něm upečeme. Maso se nesmí solit!
Zatímco se nám maso peče, hotový bramborový koláč s pomocí nože vyjmeme z kovové formy a položíme jej na talíř. Vedle brambor umístíme kruton, protože ten nám poslouží jako podložka pod biftek. Na maso potom nalijeme omáčku z barevného pepře a několik kuliček celého pepře – které mohou být různobarevné nebo jenom růžové – použijeme na ozdobu.
Zdroj: TV Paprika Vinařskou stezkou s vidličkou a nožem http://tvpaprika.hu/cs/node/3626
Poslední tip, trik či komentář