reklama


Celý strom kategorií receptů zde nebo využijte rozbalovací nabídku ↓↓↓.





reklama

 

Biftek v omáčce z barevného pepře s bramborovým koláčem – K vínu Cabernet Saugvinon, ročník 2000, ze sklepů Attily Gereho

4 porce

  • 50 dkg bifteků
  • 15 dkg másla
  • 3 polévkové lžíce mouky
  • 3 dl masového vývaru
  • 2 polévkové lžíce zakysané smetany
  • 30 dkg brambor
  • 2 vajíčka
  • 1 dl smetany
  • 1 polévková lžíce hořčice
  • 1 dl oleje
  • sůl
  • barevný pepř
  • 1 svazeček petržele
  • 1 houska

Brambory vařené ve slupce oloupeme a nakrájíme na kostičky. Celé jedno vajíčko rozmícháme ve lžíci smetany. Osolíme, ručním mlýnkem k němu nameleme pepř a přisypeme nadrobno nasekanou petrželku. Přidáme i na plátky nakrájené brambory, které do vzniklé hmoty nenásilně vmícháme.

Do pánve vložíme kovový formovací kruh, který naplníme vařenými bramborami. Na ně pak nalijeme výše popsanou hmotu a pečeme v troubě předehřáté na 200 °C. Bramborový koláč se nám upeče přibližně za 15-20 minut.

Přípravu omáčky zahájíme tím, že si rozehřejeme kus másla. Přisypeme k němu mouku a uděláme si světlou jíšku. Přidáme nahrubo rozemletý barevný pepř, načež směs obohatíme smetanou a zalijeme masovým vývarem.

Z housky si zhotovíme kruton, který při podávání vložíme pod biftek.

Biftek můžeme už třeba 2-3 dny před vařením máčet v kořenné lázni. V tom případě maso nejprve patřičně očistíme, načež je potřeme pepřem a hořčicí. Nalijeme na ně takové množství olivového oleje, aby z něho bifteky nikde nevyčuhovaly, protože tak budeme mít zajištěno, že nám naložené maso nezačne oxidovat (hnědnout).

Na pánvi si rozehřejeme olivový olej a bifteky v něm upečeme. Maso se nesmí solit!

Zatímco se nám maso peče, hotový bramborový koláč s pomocí nože vyjmeme z kovové formy a položíme jej na talíř. Vedle brambor umístíme kruton, protože ten nám poslouží jako podložka pod biftek. Na maso potom nalijeme omáčku z barevného pepře a několik kuliček celého pepře – které mohou být různobarevné nebo jenom růžové – použijeme na ozdobu.

Zdroj: TV Paprika Vinařskou stezkou s vidličkou a nožem http://tvpaprika.hu/cs/node/3626

You must be logged in to post a comment.


Chybný obsah? Nevhodný příspěvek nebo reakce? Nelezli jste technický problém? Prosím, nahlaste nám jej za pomoci formuláře zde >>. Děkujeme. Dříve se prosím ale zkuste podívat na často kladené otázky, jestli nenajdete odpověď tam >>.