-
- sůl 1 špetka
- máslo 35 g
- gin 1 láhev
- tymián 1 špetka
- bobkový list 2 kusy
- česnek 2 stroužky
- mrkev 1 kus
- celer 1 kus
- šalotka 2 kusy
- červené víno suché 550 ml
- pepř mletý 1 špetka
- slanina 6 plátků
- svíčková 1 kg
- šalotková omáčka 1 láhev
Speciální výbava:
kuchyňský provázek
Místo svíčkové můžete použít 6 bifteků (každý by měl mít asi 150 g), místo slaniny lze použít pancetta
Pusťte se do toho:
1. Plátky svíčkové nebo bifteky oviňte proužkem slaniny a zavažte je kuchyňským provázkem.
2. Víno nalijte do misky a k němu přidejte šalotku, celer, mrkev, česnek, bobkový list a tymián. Do steaků po obou stranách vetřete olej a dejte je do zapékací mísy. Zalijte maso nejprve směsí zeleniny s vínem a poté ginem. Zbytek oleje nalijte na maso, přikryjte je mikrotenovou fólií a na 2-4 hodiny je nechte marinovat v lednici. Během této doby nezapomeňte steaky několikrát otočit.
3. Připravte gril k přímému grilování a rozpalte ho na vysokou teplotu. Okartáčujte rošt a potřete ho olejem.
4. Vyndejte maso z marinády a osušte ho papírovou utěrkou. Steaky z obou stran osolte, opepřete a dejte na rozpálený rošt. Grilujte je 4-5 minut, pokud je chcete mít propečené na medium.
Kleštěmi obraťte steaky i na výšku, aby se i slanina opekla dokřupava.
5. Hotové bifteky servírujte do nízké mísy, potřete je máslem a nechte 3-5 minut v klidu. Stáhněte z nich provázky. Steaky můžete podávat se šalotkovou omáčkou.
Zdroj: Šéf na grilu TV Prima http://www.iprima.cz/sefnagrilu/recepty/bifteky-s-vuni-jalovce
[On-line 19.5.2012]
Poslední tip, trik či komentář