Suroviny
- pohanková a žitná mouka 35 g
- hladká mouka 100 g
- sušené droždí 1 lžička
- sůl 1/2 lžičky
- mléko 125 ml
- zakysaná smetana 80 g
- vejce 1 ks
- olivový olej
V míse smícháme všechny sypké suroviny. Mléko a zakysanou smetanu dáme do kastrůlku a za občasného míchání metličkou ohřejeme – nesmí se však vařit. Do mléčné směsi zamícháme žloutek a metličkou vše zamícháme do moučné směsi. Mícháme dohladka a necháme na teplém místě přikryté čistou utěrkou 30 minut kynout.
Do vykynutého těsta zlehkazamícháme sníh ušlehaný z bílku tak, aby v těstě nebyly vidět kousky sněhu.
Rozpálíme si pánev a lehce ji potřeme olejem. Pomocí lžíce na pánev klademe těsto ve tvaru malých lívanečků a z každé strany opékáme zhruba minutu.Bliny jsou nejlepší ještě teplé, ale i vlahé či studené udělají velkou parádu.
Zdroj: Bliny; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/bliny [On-line 23.02.2016]
Poslední tip, trik či komentář