- 2 šalolky
- 300 g hříbků
- 2 lžíce oleje
- 1 svazek polévkové zeleniny
- 400 g brambor
- 2 zrnka bílého pepře
- 400 ml houbového základu(sklenice)
- 100 ml polosuchého bílého vína
- sůl
- pepř
- 100 ml smetany
- trochu zelené petrželky na ozdobu
Šalotky oloupeme a nasekáme. Hříbky očistíme a nakrájíme na plátky. Jednu lžíci oleje rozpálíme a obojí v něm krátce osmahneme.Polévkovou zeleninu očistíme a nakrájíme. Několik proužků pórku dáme stranou. Brambory oloupeme, omyjeme a nakrájíme na kostičky. Brambory a zeleninu krátce podusíme ve zbytku rozpáleného oleje. Přidáme zrníčka pepře. Zalijeme houbovým základem a vínem a necháme krátce povařit. Odstraníme zrníčka pepře. Brambory a zeleninu ve vývaru ponorným mixérem najemno rozmixujeme. Osolíme, opepříme a vmícháme dotuha ušlehanou šlehačku. Přidáme houby a šalotky. Polévku ozdobíme petrželkou a proužky pórku.
Podáváme s chlebem
Poslední tip, trik či komentář