reklama


Celý strom kategorií receptů zde nebo využijte rozbalovací nabídku ↓↓↓.





reklama

 

BRAMBOROVÁ GALETKA

  • 1 kg brambor,
  • 150 g ementálu nebo jiného tvrdého sýra,
  • 30 g másla,
  • 3 lžíce oleje,
  • l cibule,
  • pepř,
  • sůl,
  • bouquet garni – tj. tymián,
  • zelená petržel a bobkový list svázané do kytičky

Omyté, osušené brambory rozkrájíme na jemné plátky (jako okurky na salát), posolíme, popepříme a rozdělíme na čtyři části. Do teflonového hrnce dáme olej, 10 g másla a špetku soli. Vykládáme ho plátky brambor od středu dokola, jako bychom skládali květinu. Když rozložíme celou jednu část brambor, posypeme je jedním dílem ementálu. Končíme vrstvou brambor, kterou polijeme rozpuštěným máslem. Přidáme bouquet garni a cibuli rozříznutou napůl. Galetku přikryjeme pokličkou a necháme půl hodiny zapékat na mírném ohni. Potom pokličku odklopíme a pečeme ještě půl hodiny odkryté, aby se vypařila voda. Vyndáme bouquet garni a cibuli a dáme ještě na chvilku zapéci do trouby, aby brambory nahoře zrůžověly. Před podáváním uvolníme brambory od bočních stěn hrnce a galetku vyklopíme na mísu. Objeví se zlatá, křupavá květina. Bramborová galetka se podává se salátem nebo jako příloha k pečeni.
Galetka někdy nahradí brambůrky „pommes fri-tes“, které patří k národnímu francouzskému jídlu – bifteku, ale podávají se i k pečenému masu a v poslední době vlastně ke všemu.

2 comments to BRAMBOROVÁ GALETKA

  • Děkujeme za komentář a radu k receptu.
    Tento recept pochází z jiného zdroje. Rádi porovnáme oba dva zdroje, pokusíme se porovnat i stáří a popřípadě autorku budeme citovat. Napište nám prosím, o jakou kuchařku se jedná, rok vydání a nakladatelství. Spoustu receptů nám zasílají i čtenáři a pokud neuvedou souhlas se zveřejněním jména, daný recept zůstává bez uvedení zdroje (což mimochodem používáme).
    Jsme rádi za každý recept, který nám kdokoliv zašle, jak je uvedeno výše, v případě souhlasu uvedeme i jméno autora receptu (pokud jde o autorský recept) či zdroj, ze kterého bylo čerpáno.
    Děkujeme

  • Ivan

    Jen poznámka, podle mne je celkem hodina a ještě zapečení do růžova hrozně moc, to bude na hadry, Dělám to cca 15 minu podlité vývarem a pak nechávám zapéct do zlatova a hotovo. Ty tenlé lupínky brambor jsou měkké hned. Je to vynikající večeře i přloha (ovšem recept je kompletně opsán z jedné kuchařky, asi bych na Všem místě ze slušnosti ocitoval autorku Vlastu Lavalovou).

You must be logged in to post a comment.


Chybný obsah? Nevhodný příspěvek nebo reakce? Nelezli jste technický problém? Prosím, nahlaste nám jej za pomoci formuláře zde >>. Děkujeme. Dříve se prosím ale zkuste podívat na často kladené otázky, jestli nenajdete odpověď tam >>.