na bramborové placky (asi 20 ks):
- 750 g brambor
175 – 250 g polohrubé mouky
1 vejce
sůl
hladká mouka na posypání válu
vepřové sádlo na potření placek (dle chuti)
na dušené zelí:
- kysané zelí
cibule
sádlo
cukr na dochucení
sůl a pepř
slanina na ozdobení
na masovou náplň:
- mleté maso (nejlépe bůček)
- slanina
- sůl a pepř
na dušenou kapustu:
- kapusta (čerstvá i mražená)
slanina
sůl a pepř
na dušený špenát:
- listový špenát (čerstvý i mražený)
cibule
sádlo
česnek
sůl a pepř
na ozdobu:
- vejce
chilli papričky
pažitka
listy salátu
Brambory ve slupce uvaříme doměkka, oloupeme a najemno nastrouháme. Přidáme polohrubou mouku, vejce, sůl a vypracujeme vláčné těsto. Musíme pracovat rychle, protože těsto řídne. Potom vál pomoučíme hladkou moukou a vyválíme asi tři milimetry silný plát. Z něho vykrajujeme kolečka libovolného průměru. Placky pečeme na sucho nejlépe na teflonové pánvi a pokud je ještě za tepla potřeme rozehřátým sádlem a osolíme, máme výbornou pochoutku k pivu nebo vínu. Jako hlavní chod je můžeme podle fantazie doplnit dušeným zelím se slaninou, mletým masem, dušenou kapustou nebo špenátem se sázeným vejcem.
Dušené zelí se slaninou:
Na sádle opečeme najemno nakrájenou cibulku, přidáme zelí, promícháme, pod pokličkou podusíme a na závěr nezapomeneme dochutit. Na hotových plackách ještě zelí ozdobíme proužky opečené slaniny.
Dušená kapusta a masová náplň:
Proužky slaniny orestujeme a rozdělíme na dvě části. K jedné přidáme mleté maso, důkladně promícháme, přiklopíme pokličkou a 10 až 15 minut dusíme. Na druhou část orestované slaniny přidáme kapustu a pokračujeme stejným způsobem. Masovou směs buď přidáme na bramborové placky zároveň s kapustou, nebo můžeme každou variantu servírovat zvlášť. Hlavně ale po změknutí nesmíme obojí zapomenout dochutit solí a pepřem.
Špenát se sázeným vejcem
Na rozehřátém sádle orestujeme najemno nakrájenou cibulku, přidáme špenát a pod pokličkou velmi krátce podusíme. Na závěr dochutíme solí, pepřem a česnekem. Na bramborových plackách špenát ozdobíme sázeným vejcem.
Jednotlivé náplně navršíme na připravené placky, servírujeme samostatně nebo v libovolných kombinacích a zdobíme vejcem, opraženými nudličkami slaniny, chilli papričkami, salátem, pažitkou, ale i jinak podle vlastní fantazie.
Zdroj: Česká televize Kuchařská pohotovost http://www.ceskatelevize.cz/porady/10169912986-kucharska-pohotovost/recepty/47-bramborove-placky-se-zelim-a-slaninou-mletym-masem-kapustou-nebo-spenatem-a-vejcem/
Poslední tip, trik či komentář