Ingredience
- 200 g dýně hokaido
- 1 lžíce slunečnicového oleje
- 2 stroužky česneku
- 200 g brambor
- 60 g ricotty
- 80 g hladké mouky
- 4 žloutky
- Sůl
- Pepř
- Muškátový oříšek
- 150 g parmazánu
- 1 cibule
- 80 ml 31% smetany
- 50 g másla
- Lístky šalvěje
Dýni rozčtvrtíme na měsíčky, z nichž vydlabeme semínka. Vnitřek vymažeme olivovým olejem a posypeme na plátky nakrájeným česnekem. Dáme na pečící tác a pečeme 20 až 30 minut při 180 stupních.
Propasírujeme uvařené brambory a dvě čtvrtky upečené, slupky zbavené dýně. K tomu přidáme mouku, 4 žloutky, ricottu, sůl a muškátový oříšek. Umícháme těsto a z něj vyválíme hada, kterého nakrájíme na špalíčky. Při válení doporučujeme poprášit moukou pracovní plochu. Na každý špalíček zlehka přitiskneme vidličku, aby nám zanechala otisk. Špalíčky uvaříme ve vroucí vodě.
Cibulku nakrájíme a s česnekem opečeme na másle do sklovata. K cibulce přidáme zbylé dvě upečené nakrájené neoloupané čtvrtky dýně. Po chvilce restování přidáme 2 nasekané lístky šalvěje a smetanu. Omáčku necháme 10 minut povařit, poté ji rozmixujeme a propasírujeme. Můžeme ještě opepřit či posolit. Nočky s omáčkou na talíři dozdobíme hoblinkami parmezánu.
Zdroj: Bramborovo-dýňové noky; ČT -Vše o vaření http://www.ceskatelevize.cz/porady/10567271931-vse-o-vareni/6711-recepty/2267-bramborovo-dynove-noky/ [On-line 22.01.2014]
Poslední tip, trik či komentář