Výrazné jak svým vzhledem, tak i chutí jsou brazilské hvězdičky, které nejvíce milují děti. Jsou veselé, sladkokyselé a asi právě proto patří mezi první kousky, po kterých děti na míse s cukrovím sáhnou.
Citrónová poleva
- 200 g polohrubé mouky
- 150 g másla
- 80 g strouhaných neloupaných mandlí
- 70 g moučkového cukru
- 1 žloutek
- 1 vanilkový cukr
- hladká mouka na podsypání
- rybízová marmeláda
- želé bonbony
Mouku zpracujeme s máslem změklým při pokojové teplotě, s mandlemi, moučkovým a vanilkovým cukrem a žloutkem v hladké těsto. Zabalíme do potravinářské folie nebo alobalu a necháme přes noc odležet.
Druhý den vyvalujeme placky asi 3−4 mm silné, vykrajujeme hvězdičky a pečeme ve vyhřáté troubě při 165 °−170 °C dorůžova.
Zchladlé hvězdičky mažeme (nejlépe až druhý den) rybízovou marmeládou, slepíme a potíráme nebo namáčíme v citrónové polevě. Ještě než zaschne, zdobíme kousky nakrájených barevných želé bonbonů (želé ovoce).
- 1 bílek
- asi 150 g moučkového cukru
- lžička citronové šťávy
Zdroj: Brazilské hvězdičky; ČT – Kluci v akci http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/?recept=1010 [On-line 9.11.2012]
Poslední tip, trik či komentář