Na těsto potřebujeme:
- 500 g hladké mouky,
- 200 ml mléka,
- 100 g rozpuštěného másla (50 g do těsta a 50 g na vymazání plechu a potření buchtiček)
- 50 g moučkového cukru,
- 1 balíček sušeného droždí,
- 1 vejce,
- 1 tabulku nugátové čokolády (100 g),
- 1 balíček vanilkového cukru,
- špetku soli
Na vanilový krém:
- 400 ml mléka,
- 100 ml smetany ke šlehání,
- 60 g krupicového cukru,
- 4 žloutky,
- 1 balíček vanilkového pudinkového prášku,
- dřeň z poloviny vanilkového lusku,
- rum na ochucení
Do mísy dáme prosetou mouku s moučkovým cukrem. Přidáme droždí a dobře promícháme. Přilijeme teplé mléko, ve kterém jsme rozšlehali vejce, špetku soli a vanilkový cukr. Krátce propracujeme a přidáme rozpuštěné máslo. Vypracujeme vláčné těsto, které necháme na teplém místě asi 60 minut kynout. Vykynuté těsto rozkrájíme na malé kousky a z nich utvoříme kuličky. Do každé kuličky zabalíme kousek nugátové čokolády. Pak skládáme kuličky těsta do vymazaného pekáčku s rozehřátým máslem. Každou kuličku těsta potřeme rozpuštěným máslem, aby se při oddělování netrhaly. V pekáčku necháme asi 20 minut kynout a pečeme v troubě předehřáté na 180 °C asi 20 minut. Po upečení necháme mírně vychladnout v pekáčku a pak vyklopíme a opatrně oddělíme od sebe.
Mléko s cukrem, vanilkovou dření a vanilkovým pudinkovým práškem přivedeme k varu. Za stálého míchání povaříme 2 minuty. Odstavíme, přidáme žloutky a smetnu. Buchtičky rozdělíme na talíře a přelijeme krémem.
Zdroj: Buchtičky s čokoládou a vanilkovým krémem; TV Nova Tescoma s chutí http://tescoma.nova.cz/clanek/novinky/buchticky-s-cokoladou-a-vanilkovym-kremem-15-4-2015.html [On-line 17.04.2015]
Poslední tip, trik či komentář