10 kousků:
- 5 velkých švestek
Těsto:
- 50 g másla
- 250 g hladké mouky
- 60 g cukru krupice
- 1 vejce
- 25 g droždí
- 100 ml mléka
- špetka soli
- citrónová kůra
- muškátový oříšek
- máslo na potření buchet
Náplň:
- 200 g mletého maku
- 100 ml mléka
- 1 lžíce másla
- 50 g krupicového cukru
Z droždí, části cukru a vlažného mléka připravíme kvásek. Mouku, cukr, vejce, teplé mléko, vykynutý kvásek a přísady zlehka propracujeme a nakonec přidáme rozehřáté vlažné máslo a vypracujeme na hladké těsto. Necháme na teplém místě vykynout přibližně 40 minut. Mezitím si připravíme makovou náplň. Mléko s mákem, cukrem a máslem krátce povaříme a necháme vychladnout. Pokud je náplň příliš říká přidáme nastrouhané piškoty nebo světlou strouhanku. Těsto rozválíme a rozdělíme na deset čtverečků. Každý naplníme půlkou švestky a lžičkou makové náplně. Dobře zabalíme a skládáme do pečicí misky, ve které máme rozpuštěné máslo. Každou buchtu v něm namočíme. Buchty necháme asi 15 minut kynout na teplém místě. Pak je pečeme ve vyhřáté troubě při 180 °C asi 20 minut
1 porce asi 2 698 kJ / 644 kcal
Poslední tip, trik či komentář