Ingredience:
Na uzlíky:
- 250 g hladké mouky
- 125 ml mléka
- 35 g sádla
- 50 g cukru krupice
- 1 žloutek
- půl kostky droždí
- 1 lžíce soli
- bylinky (tymián, pažitka, petržel)
Na první pomazánku:
- 1 pomazánkové máslo
- 250 g margarínu (rama)
- 150 g nivy
- 1 hermelín
Na druhou pomazánku:
- 250 margarínu (rama)
- 5 trojúhelníčků taveného sýru
- česnek dle chuti
- sůl
1. Na domácí kynuté pečivo si nejprve dáme do vlažného mléka droždí a cukr. Necháme vzejít. V míse smícháme zbylé ingredience a kvásek. Vše vypracujeme v těsto, které se nelepí. Dáme je vykynout na teplé místo. Zhruba po tři čtvrtě hodině děláme válečky a sukujeme. Potřeme vejcem a pečeme na 180 stupňů asi 20 minut.
2. Zatímco těsto kyne a peče se, připravíme si pomazánky. Na první si hermelín a nivu nakrájíme na kousky, přidáme margarín a pomazánkové máslo. Vše rozmixujeme ponorným mixérem.
3. Na druhou pomazánku si nejprve ingredience smícháme a poté rozmixujeme. Česnek přidáváme podle vlastní chuti. Pomazánky necháme chvíli rozležet v lednici a podáváme k čerstvým uzlíkům.
Zdroj: Bylinkové uzlíčky; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/bylinkove-uzlicky [On-line 19.09.2014]
Poslední tip, trik či komentář