Pro 4 osoby si připravíme:
- 8 filátek z candáta nebo jiné bílé ryby (celkem přibližně 800 g)
- sůl
- čerstvý drcený pepř
- citrónovou šťávu
- 200 g krájené anglické slaniny
- 500 g pórku
- 200 ml bílého vína
- 50 g másla nebo rostlinného tuku
Rybí filátka osolíme, opepříme a zakapeme citrónovou šťávou. Necháme je chvíli v chladnu odpočinout.
Polovinu anglické slaniny nakrájíme na drobné nudličky. Pórek důkladně opereme a nakrájíme na slabé proužky.
Slaninu nasypeme na pánev a restujeme ji až zesklovatí. Přidáme nakrájené proužky pórku a vše zalijeme bílým vínem. Směs krátce podusíme a necháme vychladnout.
Na plátky z candáta rozložíme směs slaniny a pórku, a filátka stočíme do rolek. Zbylou slaninou ryby obtočíme a upevníme párátkem nebo ovážeme potravinářskou nití.
Zapékací misku vymažeme máslem nebo rostlinným tukem. Rolky narovnáme do misky, přikryjeme je alobalem a pečeme při teplotě 180 °C asi 15 minut. Před koncem pečení alobal sundáme a necháme dopéct dozlatova.
Podáváme nejlépe s vařenými bramborami.
Poslední tip, trik či komentář