- 1,5kg kapouna
- 100g telecího masa
- 50g dušené šunky
- 1 klobása (např. Salsiccia)
- střídka z 1/4 veky namočená v mléce
- 1 vejce
- 30g parmazánu
- muškátový oříšek
- sůl, pepř
- hovězí vývar dle potřeby
- 40g másla
- 2 snítky rozmarýnu
- 1dcl bílého vína
- šťáva z 1 citronu
Kapouna očistíme, nakrájené vnitřnosti (játra, ledvinky) můžeme použít do nádivky.
Veku zbavíme tvrdé kůrky a namočíme ji do mléka, přidáme šunku a telecí (oboje nakrájené na jemno), rozdrobenou klobásu bez střívka, strouhaný parmazán a vejce, vše dobře promícháme. Dochutíme solí, pepřem a muškátovým oříškem.
Vzniklou nádivkou naplníme kapouna, použijeme párátka na uzavření otvoru. Kapouna orestujeme ze všech stran ve větším pekáčku na másle spolu s rozmarýnem, poté zalijeme bílým vínem a osolíme. Necháme vyvařit alkohol, podlijeme vývarem
a dusíme pod pokličkou asi 2,5 hodiny. Kontrolujeme zhruba po dvaceti minutách, jestli není potřeba přidat vývar.
Po uplynulé době vyjmeme kapouna z pekáče, do kterého vymačkáme citronovou šťávu a smícháme s výpekem. Kapouna naporcujeme, polijeme vzniklým sosem
a ozdobíme rozmarýnem.
Zdroj: S Italem v kuchyni http://www.sitalemvkuchyni.cz/recepty/cappone-ripieno/ sitalemvkuchyni.cz
Poslední tip, trik či komentář