reklama


Celý strom kategorií receptů zde nebo využijte rozbalovací nabídku ↓↓↓.





reklama

 

Celé menu – Čtvrtek Prostřeno od 10.3.2011 – Martyn

Torero

  • 1 kg červené řepy (ochucené, nekrájené)
  • 150 g pršutu
  • 70 g bílé tresky
  • olej (na naložení ryby)
  • černý pepř (mletý)
  • sůl
  • máslo (na orestování ryby)

Rybu si asi na 2 až 4 hodiny naložíme do oleje se solí a mletým černým pepřem. Červenou řepu nakrouháme na tenké plátky a rozložíme po středu talíře těsně vedle sebe. Na hodně rozehřáté pánvi orestujeme pršut, který následně jemně pomačkáme a volně rozprostřeme na řepu a okraje talíře. Na pánvi rozpustíme máslo a na něm zprudka opražíme rybu z obou stran. Takto upravenou rybu položíme na pršut a ihned podáváme.

Zdroj: TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/torero [On-line 10.3.2011], citace

Dva na zastávce

  • 1,8 kg hovězího masa
  • 2 kedlubny
  • 1 paprika
  • 200 ml smetany na vaření
  • černý pepř (mletý)
  • Vegeta nebo sůl
  • provensálské koření
  • zázvor
  • mouka hladká (na zahuštění)
  • mléko (podle potřeby)

Do hrnce vložíme maso, kedlubnu, papriku, přidáme mletý pepř a Vegetu, zalijeme vodou a vaříme, dokud maso úplně nezměkne. Uvařené maso vyndáme z hrnce. Vývar v hrnci rozmixujeme včetně kedlubny a papriky. Omáčku uvedeme do varu. Rozmícháme smetanu s trochou hladké mouky a pomalu vmícháme do vývaru. Dochutíme zázvorem a provensálským kořením.

Maso nakrájíme na dlouhé plátky. Dva plátky rozložíme na talíř a polovinu masa polejeme omáčkou. Do hrnečku, který vypláchneme studenou vodou, nabereme rýži a vyklopíme na talíř. Na maso položíme dvě flambované karotky a ihned podáváme.

Příloha 1

  • 500 g rýže na rizoto
  • 1 velká cibule
  • 2 polévkové lžíce Vegety
  • olej (na opražení cibule)
  • 750 ml vody

Cibuli nakrájíme na kostičky a osmahneme na oleji mírně dozlatova. Přidáme rýži, kterou opražíme s cibulí za stálého míchání, dokud mírně nezesklovatí. Přidáme 750 ml vody a dvě menší polévkové lžíce Vegety. Uvedeme do varu. Přikryjeme pokličkou, odstavíme a necháme 20 minut dojít.

Příloha 2

  • 1 kg mrkve
  • 100–150 g cukru krystal

Karotku očistíme a necháme na ní asi 3 až 5 cm natě. Položíme vedle sebe na plech a posypeme cukrem. Vložíme do rozehřáté trouby (200 °C) a necháme zkaramelizovat.

Zdroj: TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/dva-na-zastavce [On-line 10.3.2011], citace

RrrrACHÁ

  • 700 ml červeného vína
  • 500 g švestek (nejlépe čerstvých)
  • 150 g cukru krystal
  • želatina
  • 500 g tvarohu
  • 500 g bílého jogurtu
  • 2x 200 ml smetany na šlehání
  • vaječný bílek
  • sušené mléko
  • potravinářské barvivo (různé barvy)
  • práškový cukr

Uvaříme želatinu a necháme vychladnout. Vyšleháme první šlehačku, přidáme jogurt, jeden vanilkový cukr a trochu želatiny. Do pěti pohárů asi do poloviny nalijeme řádně rozmíchanou hmotu. Druhou šlehačku připravíme stejně, jen do ní dáme tvaroh místo jogurtu. Hmotu nalijeme do pohárů až po okraj a dáme je vychladit.

Na pánvi zkaramelizujeme cukr a zalijeme ho vínem. Přidáme oloupané a rozpůlené švestky a povaříme. Švestky vyndáme a hmotu dál vaříme do zhoustnutí.

Na talíř rovnoměrně rozlijeme hmotu, do které vložíme povařené švestky, a obsah pohárů vyklopíme na kraj talíře. Dozdobíme různými tvary, které vyrobíme ze sušeného mléka, práškového cukru a bílku. Vypracujeme hustou hmotu, kterou rozdělíme na dvě části. Každou obarvíme jinou barvou. Tvary volíme dle svých představ.

Zdroj: TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/rrrracha [On-line 10.3.2011], citace

You must be logged in to post a comment.


Chybný obsah? Nevhodný příspěvek nebo reakce? Nelezli jste technický problém? Prosím, nahlaste nám jej za pomoci formuláře zde >>. Děkujeme. Dříve se prosím ale zkuste podívat na často kladené otázky, jestli nenajdete odpověď tam >>.