Torero
- 1 kg červené řepy (ochucené, nekrájené)
- 150 g pršutu
- 70 g bílé tresky
- olej (na naložení ryby)
- černý pepř (mletý)
- sůl
- máslo (na orestování ryby)
Rybu si asi na 2 až 4 hodiny naložíme do oleje se solí a mletým černým pepřem. Červenou řepu nakrouháme na tenké plátky a rozložíme po středu talíře těsně vedle sebe. Na hodně rozehřáté pánvi orestujeme pršut, který následně jemně pomačkáme a volně rozprostřeme na řepu a okraje talíře. Na pánvi rozpustíme máslo a na něm zprudka opražíme rybu z obou stran. Takto upravenou rybu položíme na pršut a ihned podáváme.
Zdroj: TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/torero [On-line 10.3.2011], citace
Dva na zastávce
- 1,8 kg hovězího masa
- 2 kedlubny
- 1 paprika
- 200 ml smetany na vaření
- černý pepř (mletý)
- Vegeta nebo sůl
- provensálské koření
- zázvor
- mouka hladká (na zahuštění)
- mléko (podle potřeby)
Do hrnce vložíme maso, kedlubnu, papriku, přidáme mletý pepř a Vegetu, zalijeme vodou a vaříme, dokud maso úplně nezměkne. Uvařené maso vyndáme z hrnce. Vývar v hrnci rozmixujeme včetně kedlubny a papriky. Omáčku uvedeme do varu. Rozmícháme smetanu s trochou hladké mouky a pomalu vmícháme do vývaru. Dochutíme zázvorem a provensálským kořením.
Maso nakrájíme na dlouhé plátky. Dva plátky rozložíme na talíř a polovinu masa polejeme omáčkou. Do hrnečku, který vypláchneme studenou vodou, nabereme rýži a vyklopíme na talíř. Na maso položíme dvě flambované karotky a ihned podáváme.
Příloha 1
- 500 g rýže na rizoto
- 1 velká cibule
- 2 polévkové lžíce Vegety
- olej (na opražení cibule)
- 750 ml vody
Cibuli nakrájíme na kostičky a osmahneme na oleji mírně dozlatova. Přidáme rýži, kterou opražíme s cibulí za stálého míchání, dokud mírně nezesklovatí. Přidáme 750 ml vody a dvě menší polévkové lžíce Vegety. Uvedeme do varu. Přikryjeme pokličkou, odstavíme a necháme 20 minut dojít.
Příloha 2
- 1 kg mrkve
- 100–150 g cukru krystal
Karotku očistíme a necháme na ní asi 3 až 5 cm natě. Položíme vedle sebe na plech a posypeme cukrem. Vložíme do rozehřáté trouby (200 °C) a necháme zkaramelizovat.
Zdroj: TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/dva-na-zastavce [On-line 10.3.2011], citace
RrrrACHÁ
- 700 ml červeného vína
- 500 g švestek (nejlépe čerstvých)
- 150 g cukru krystal
- želatina
- 500 g tvarohu
- 500 g bílého jogurtu
- 2x 200 ml smetany na šlehání
- vaječný bílek
- sušené mléko
- potravinářské barvivo (různé barvy)
- práškový cukr
Uvaříme želatinu a necháme vychladnout. Vyšleháme první šlehačku, přidáme jogurt, jeden vanilkový cukr a trochu želatiny. Do pěti pohárů asi do poloviny nalijeme řádně rozmíchanou hmotu. Druhou šlehačku připravíme stejně, jen do ní dáme tvaroh místo jogurtu. Hmotu nalijeme do pohárů až po okraj a dáme je vychladit.
Na pánvi zkaramelizujeme cukr a zalijeme ho vínem. Přidáme oloupané a rozpůlené švestky a povaříme. Švestky vyndáme a hmotu dál vaříme do zhoustnutí.
Na talíř rovnoměrně rozlijeme hmotu, do které vložíme povařené švestky, a obsah pohárů vyklopíme na kraj talíře. Dozdobíme různými tvary, které vyrobíme ze sušeného mléka, práškového cukru a bílku. Vypracujeme hustou hmotu, kterou rozdělíme na dvě části. Každou obarvíme jinou barvou. Tvary volíme dle svých představ.
Zdroj: TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/rrrracha [On-line 10.3.2011], citace
Poslední tip, trik či komentář