- Husí játra v husím sádle
- Francouzská cibulačka a toast
- Hovězí líčka na červeném víně
- Čokoládová pěna
Husí játra v husím sádle s opečenou bagetkou
- 500 g husích jater
- husí sádlo
- kmín
- pepř, sůl
Husí játra dáme do rozpáleného husího sádla. Má ho být tolik, aby byla játra do poloviny potopená. Okmínujeme, opepříme a dusíme. Jem malinko podléváme vodou. Když jsou játra téměř měkká, osolíme je a šťávu necháme vysmahnout. Játra nakrájíme na plátky, uložíme do porcelánové nádoby, zalijeme sádlem, v němž se dusila, a uložíme do chladu.
Zdroj: TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/husi-jatra-v-husim-sadle [On-line 18.3.2011], citace
Francouzská cibulačka a toast zapečený se sýrem
- 7 lžic olivového oleje
- 2 stroužky česneku
- 900 g cibule nakrájené na kolečka
- 2 lžíce hladké mouky
- 2 l drůbežího vývaru
- sůl, pepř
- 5 toustů
- 60 g strouhaného sýra
Smícháme tři lžíce olivového oleje s česnekem, zakryjeme a necháme stát. Zbytek oleje rozpálíme v těžkém hrnci a opatrně osmahneme plátky cibule dozlatova (asi 20 minut). Do cibule zamícháme mouku, přidáme vývar, sůl a trochu pepře. Uvedeme do varu, pak zmírníme teplotu a pod pokličkou vaříme mírným varem asi 15 minut.
Mezitím potřeme tousty olejem a narovnáme je na plech. Posypeme strouhaným sýrem a pečeme 10 minut, dokud nejsou křupavé.
Zdroj: TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/francouzska-cibulacka-toast [On-line 18.3.2011], citace
Hovězí líčka na červeném víně se šťouchanými bramborami s cibulkou a smetanou
- 800 g hovězích (telecích) líček
- 300 ml sladkého červeného vína
- 5 zrnek nového koření
- 2 lžíce hladké mouky
- 1 stroužek česneku
- čerstvě mletý pepř
- 2 bobkové listy
- 2 lžíce másla
- 2 cibule
- sůl
Na lžíci másla restujeme na kostičky nakrájenou cibuli, dokud nezesklovatí. Přidáme maso, z obou stran osmahneme, okořeníme solí a pepřem, podlijeme vínem a přidáme nové koření a bobkové listy. Přikryté dusíme na mírném ohni do změknutí masa a podle potřeby podléváme vařící vodou. Na druhé lžíci másla zapražíme mouku a uděláme si hnědou zápražku. Měkké maso vyjmeme a uschováme v teple. Omáčku přepasírujeme přes husté sítko a zápražku do ní zavaříme. Maso nakrájíme na plátky a na talíři je přelijeme hotovou omáčkou.
Šťouchané brambory s cibulkou a smetanou
- 750 g nových brambor
- 1 cibule
- 3 lžíce másla
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 svazek jarní cibulky
- sůl a čerstvě mletý pepř
- 100 ml 12% smetany
Brambory uvaříme ve slupce doměkka, oloupeme a rozšťoucháme na hrudky. Drobně nakrájenou cibuli osmahneme na másle s olivovým olejem do světle karamelové barvy a přisypeme ji k bramborám (i s tukem). Přidáme jemně nasekanou jarní cibulku, sůl a pepř a polovinu ohřáté smetany. Dobře promícháme. Zbylou smetanu přidáme podle toho, jakou chceme získat výslednou konzistenci.
Zdroj: TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/hovezi-licka-na-cervenem-vine [On-line 18.3.2011], citace
Čokoládová pěna
- 150 g hořké čokolády
- 3 čerstvá vejce
- 2 lžíce cukru moučka
- 2 lžíce tekutého másla
- 2 lžíce koňaku nebo silné kávy
- (koňak lze nahradit lžící rumu)
Rozlámeme čokoládu a za stálého míchání ji na mírném ohni rozpustíme v šesti lžících vody. Oddělíme žloutky od bílků. Z bílků ušleháme tuhý sníh s cukrem (1 lžíce).
Ze žloutků a zbytku cukru ušleháme hustou pěnu. Do žloutkové pěny přidáme vychladlou čokoládu, potom máslo a koňak. Nakonec vmícháme sníh. Jemně promícháme.
Pěnu dáme do mísy a chladíme nejméně šest hodin v lednici. Před podáváním posypeme hoblinkami čokolády a přidáme kopeček šlehačky.
Zdroj: TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/cokoladova-pena-2 [On-line 18.3.2011], citace
Poslední tip, trik či komentář