reklama


Celý strom kategorií receptů zde nebo využijte rozbalovací nabídku ↓↓↓.





reklama

 

Celé menu – Pátek Prostřeno 18.3.2011 – David

Husí játra v husím sádle s opečenou bagetkou

  • 500 g husích jater
  • husí sádlo
  • kmín
  • pepř, sůl

Husí játra dáme do rozpáleného husího sádla. Má ho být tolik, aby byla játra do poloviny potopená. Okmínujeme, opepříme a dusíme. Jem malinko podléváme vodou. Když jsou játra téměř měkká, osolíme je a šťávu necháme vysmahnout. Játra nakrájíme na plátky, uložíme do porcelánové nádoby, zalijeme sádlem, v němž se dusila, a uložíme do chladu.

Zdroj: TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/husi-jatra-v-husim-sadle [On-line 18.3.2011], citace

Francouzská cibulačka a toast zapečený se sýrem

  • 7 lžic olivového oleje
  • 2 stroužky česneku
  • 900 g cibule nakrájené na kolečka
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 2 l drůbežího vývaru
  • sůl, pepř
  • 5 toustů
  • 60 g strouhaného sýra

Smícháme tři lžíce olivového oleje s česnekem, zakryjeme a necháme stát. Zbytek oleje rozpálíme v těžkém hrnci a opatrně osmahneme plátky cibule dozlatova (asi 20 minut). Do cibule zamícháme mouku, přidáme vývar, sůl a trochu pepře. Uvedeme do varu, pak zmírníme teplotu a pod pokličkou vaříme mírným varem asi 15 minut.

Mezitím potřeme tousty olejem a narovnáme je na plech. Posypeme strouhaným sýrem a pečeme 10 minut, dokud nejsou křupavé.

Zdroj: TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/francouzska-cibulacka-toast [On-line 18.3.2011], citace

Hovězí líčka na červeném víně se šťouchanými bramborami s cibulkou a smetanou

  • 800 g hovězích (telecích) líček
  • 300 ml sladkého červeného vína
  • 5 zrnek nového koření
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1 stroužek česneku
  • čerstvě mletý pepř
  • 2 bobkové listy
  • 2 lžíce másla
  • 2 cibule
  • sůl

Na lžíci másla restujeme na kostičky nakrájenou cibuli, dokud nezesklovatí. Přidáme maso, z obou stran osmahneme, okořeníme solí a pepřem, podlijeme vínem a přidáme nové koření a bobkové listy. Přikryté dusíme na mírném ohni do změknutí masa a podle potřeby podléváme vařící vodou. Na druhé lžíci másla zapražíme mouku a uděláme si hnědou zápražku. Měkké maso vyjmeme a uschováme v teple. Omáčku přepasírujeme přes husté sítko a zápražku do ní zavaříme. Maso nakrájíme na plátky a na talíři je přelijeme hotovou omáčkou.

Šťouchané brambory s cibulkou a smetanou

  • 750 g nových brambor
  • 1 cibule
  • 3 lžíce másla
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 svazek jarní cibulky
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • 100 ml 12% smetany

Brambory uvaříme ve slupce doměkka, oloupeme a rozšťoucháme na hrudky. Drobně nakrájenou cibuli osmahneme na másle s olivovým olejem do světle karamelové barvy a přisypeme ji k bramborám (i s tukem). Přidáme jemně nasekanou jarní cibulku, sůl a pepř a polovinu ohřáté smetany. Dobře promícháme. Zbylou smetanu přidáme podle toho, jakou chceme získat výslednou konzistenci.

Zdroj: TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/hovezi-licka-na-cervenem-vine [On-line 18.3.2011], citace

Čokoládová pěna

  • 150 g hořké čokolády
  • 3 čerstvá vejce
  • 2 lžíce cukru moučka
  • 2 lžíce tekutého másla
  • 2 lžíce koňaku nebo silné kávy
  • (koňak lze nahradit lžící rumu)

Rozlámeme čokoládu a za stálého míchání ji na mírném ohni rozpustíme v šesti lžících vody. Oddělíme žloutky od bílků. Z bílků ušleháme tuhý sníh s cukrem (1 lžíce).

Ze žloutků a zbytku cukru ušleháme hustou pěnu. Do žloutkové pěny přidáme vychladlou čokoládu, potom máslo a koňak. Nakonec vmícháme sníh. Jemně promícháme.

Pěnu dáme do mísy a chladíme nejméně šest hodin v lednici. Před podáváním posypeme hoblinkami čokolády a přidáme kopeček šlehačky.

Zdroj: TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/cokoladova-pena-2 [On-line 18.3.2011], citace

You must be logged in to post a comment.


Chybný obsah? Nevhodný příspěvek nebo reakce? Nelezli jste technický problém? Prosím, nahlaste nám jej za pomoci formuláře zde >>. Děkujeme. Dříve se prosím ale zkuste podívat na často kladené otázky, jestli nenajdete odpověď tam >>.