Dnešní menu se skládá z
- Paštika z kachních jater s omáčkou z lesních plodů, opečené pečivo
- Parmezánová polévka s krutony
- Vepřová panenka marinovaná ve francouzské hořčici, pečená v parmské šunce s chřestem a šťouchanými brambory
- Hrušky na víně s vanilkovou zmrzlinou a čokoládou
Paštika z kachních jater s omáčkou z lesních plodů, opečené pečivo
- 3 – 4 cibule
- 1 kg kachních jater
- kachní (husí) sádlo
- máslo a smetana na zjemnění chuti
- bylinky podle chuti a potřeby
- sůl
- pepř
- loupané spařené mandle a přeliv z lesních plodů
Na kachním (husím) sádle orestujeme dozlatova cibulku, přidáme kachní játra, orestujeme, nesolíme, aby nám játra neztvrdla, přidáme trochu pepře a bylinek podle chuti, dáme do mixéru a rozšleháme, přidáme smetanu, máslo, sůl, vylijeme do formy, navrch dáme loupané mandle a zalijeme sádlem. Necháme vychladnout 2 – 3 hodiny a podáváme s teplým pečivem a ovocným přelivem.
Zdroj: Prostřeno iprima TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/pastika-z-kachnich-jater
Parmezánová polévka s krutony
- lžíce másla
- 1/2 cibule
- hladká mouka
- 1,25 l vývaru z kostí
- 0,1 kg parmezánu
- 1 žloutek
- 0,1 l smetany
- 2 housky
- půl lžíce tuku
Osmahneme cibulku, zaprášíme moukou a osmahneme, přidáme vývar, rozšleháme. 20 minut vaříme, pak přidáme sýr a žloutek rozšlehaný ve smetaně, už nevaříme dále. Podáváme s osmahnutým pečivem.
Zdroj: Prostřeno iprima TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/parmezanova-polevka-s-krutony
Vepřová panenka marinovaná ve francouzské hořčici, pečená v parmské šunce s chřestem a šťouchanými brambory
- 600-800 g vepřové panenky
- parmská šunka
- francouzská hořčice
- barevný pepř
- sůl
- máslo
- cibule
- chřest – zelený nebo bílý
- brambory
- cibulka
- slanina na přílohu
Panenku nakrojíme na jednotlivé porce. Osolíme a obalíme v barevném pepři a zabalíme do parmské šunky. Asi 5 minut na každé straně na grilovací pánvi opečeme. Vytáhneme a dáme na cca 10 minut do trouby na 200°C předehřáté nebo dokud nebude mít panenka uprostřed asi 75°C. Výpek z pánve použijeme na šťávu, na které orestujeme cibulku. Pokud máme, přidáme vývar, kapku citrónu, sůl, pepř a máslo na zjemnění.
Chřest
Chřest blanšírujeme cca 5 min, pokud máme zelený ihned ochladíme ve studené vodě, aby neztratil barvu. Obalíme do parmské šunky a orestujeme na pánvi.
Šťouchané brambory
Brambory omyjeme se slupkou, uvaříme. Na pánvi opečeme cibulku a slaninu. Vše potom ušťoucháme.
Zdroj: Prostřeno iprima TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/veprova-panenka-marinovana
Hrušky na víně s vanilkovou zmrzlinou a čokoládou
- 5 hrušek
- čokoláda mléčná a na vaření
- cukr
- vanilka (vanilkový cukr)
- máslo
- likér
- sekt
- skořice celá
- zmrzlina
Oloupeme hrušky, necháme stopky, rozpůlíme a odstraníme jádřince. Jednu půlku necháme se stopkou a jednu půlku bez ní. Dáme vařit do sektu s cukrem, likérem a skořicí, necháme vyvařit alkohol. Uděláme čokoládu podle chuti na parní lázni. Půlky hrušek se stopkami namáčíme v čokoládě. Servírujeme jednu hrušku v čokoládě a jednu bez, mezi nimi zmrzlina.
Zdroj: Prostřeno iprima TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/hrusky-na-vine
Poslední tip, trik či komentář