reklama


Celý strom kategorií receptů zde nebo využijte rozbalovací nabídku ↓↓↓.





reklama

 

Celé menu – středa Prostřeno 23.2.2011 – Ivana

Nakládaný bok v kořeněném kabátku s domácím cibulovým chlebem

  • 1 kg boku bez kosti
  • 10 stroužků česneku
  • 5 kuliček pepře
  • 5 bobkových listů

Kabátek

  • 10 stroužků česneku
  • 1 lžička pepře, soli, kari, sladké papriky a grilovacího koření
  • pár kapek worchesterové omáčky

Horký uvařený bok pomažeme připravenou pastou, zabalíme do alobalu a uložíme do lednice. Čím bude odpočívat déle, tím lépe. Vytáhneme, nakrájíme na tenké plátky a jíme s čerstvým chlebem a zeleninou.

Zdroj: TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/nakladany-bok-v-korenenem-kabatku [On-line 23.2.2011], citace

Cibulový chléb

  • 4–5 cibulí (nakrájených na plátky a usmažených na oleji)
  • 1 kg hladké mouky
  • 1 lžička octa, cukru
  • 3 lžičky soli
  • 1 sušené droždí
  • voda dle potřeby

Všechny suroviny smícháme a vypracujeme hladké těsto (nejlépe ručním hnětačem). Necháme hodinu vykynout.Vykynuté těsto dáme do formy na biskupský chlebíček či dortové formy vyložené pečicím papírem a pečeme na 180 stupňů asi 45 až 60 minut.

Zdroj: TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/nakladany-bok-v-korenenem-kabatku [On-line 23.2.2011], citace

Svíčková na smetaně

  • 1 kg hovězího zadního
  • 200 g slaniny
  • kořenová zelenina (4 mrkve,1–2 větší petržele,1 malý celer)
  • 3 cibule
  • 1 sklenička nakládané kořenové zeleniny
  • 1 smetana (30%)
  • 4 bobkové listy
  • 5 kuliček pepře, nového koření
  • olej
  • sůl
  • marmeláda dle chuti
  • cukr a ocet na dochucení

Maso důkladně omyjeme, odblaníme, nasolíme a prošpikujeme. Cibuli a kořenovou zeleninu očistíme a nakrájíme na kostičky. Na oleji osmahneme dozlatova cibuli, přidáme nasolené maso a necháme zatáhnout.

Poté k masu přidáme kořenovou zeleninu a necháme dusit cca 20 minut společně s bobkovým listem, pepřem a novým kořením. Poté přendáme do zapékací mísy, přidáme nakládanou zeleninu a dáme do trouby (maso podléváme). Pečeme asi 2 hodiny, dokud není maso měkké. Poté je vyjmeme a zeleninu propasírujeme i s výpekem z masa přes cedník do menšího hrnce.

Propasírovanou zeleninu přivedeme k varu a zašleháme do ní smetanu smíchanou se lžičkou cukru (omáčka by se potom neměla srazit). Takto připravenou omáčku dochutíme octem, cukrem, případně solí. Mám vyzkoušené, že se většinou omáčka už moc nemusí ochucovat díky zelenině. Podáváme s plátkem citronu a brusinkovým kompotem.

Zdroj: TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/svickova-na-smetane-0 [On-line 23.2.2011], citace

Kynuté knedlíky

  • 1 kg hrubé mouky
  • 3 vejce
  • 4–5 rohlíků
  • 1/2 l mléka
  • sušené droždí
  • sůl

Mouku smícháme se solí a sušeným droždím. Uděláme do ní důlek a vyklepneme do něj vejce. Vše promícháme, podle potřeby přidáváme mléko. Vypracujeme hladké těsto, které necháme na teplém místě vykynout.

Do vykynutého těsta vmícháme kostečky housek a vypracujeme 2 šišky, které necháme opět pod utěrkou vykynout cca 20 min. Poté knedlíky vaříme ve vroucí osolené vodě asi 20 až 25 minut.

Zdroj: TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/svickova-na-smetane-0 [On-line 23.2.2011], citace

Máslový jablkový závin

  • 250 g hladké mouky
  • 250 g másla (Hery)
  • 2 lžíce octa
  • 2 vejce
  • 1 kg jablek
  • cukr a skořicový cukr dle chuti
  • rozinky(oříšky)
  • 2 hrsti strouhanky
  • moučkový cukr na posypání

Ze všech surovin vypracujeme těsto, které dáme na hodinu uležet do lednice. Mezitím si oloupeme a nastrouháme jablka. Těsto vyválíme na 3 mm tlustou placku, posypeme trochou strouhanky a nastrouhanými jablky.

Poté skořicovým a krupicovým cukrem dle kyselosti jablek a také rozinkami a oříšky. Zabalíme do rolády (jako klasický štrúdl). Pečeme na 180 stupňů asi 20 minut, poté na 250 stupňů. Po vyndání potíráme rozšlehaným vejcem a sypeme moučkovým cukrem.

Zdroj: TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/maslovy-jablkovy-zavin [On-line 23.2.2011], citace

Jablečné sušenky

  • 2 větší jablka
  • 1 čokoládová poleva tmavá
  • 1 čokoládová poleva bílá

Jablka omyjeme, nakrájíme na plátky a odstraníme jádřince. Takto připravená jablka obalujeme z obou stran v tmavé čokoládě a klademe na pečicí papír. Když je poleva lehce zatuhlá, pokapeme sušenky ještě trochou bílé polevy. Servírujeme s máslovým jablkovým závinem.

Zdroj: TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/maslovy-jablkovy-zavin [On-line 23.2.2011], citace

You must be logged in to post a comment.


Chybný obsah? Nevhodný příspěvek nebo reakce? Nelezli jste technický problém? Prosím, nahlaste nám jej za pomoci formuláře zde >>. Děkujeme. Dříve se prosím ale zkuste podívat na často kladené otázky, jestli nenajdete odpověď tam >>.