Pro 4 osoby si připravíme:
- 600 g celeru
- 250 ml bílého vína
- 250 ml zeleninového vývaru
- šťávu z 1 citronu
- 100 g goudy
- sůl
- pepř
- 120 g kukuřičné krupice
- 1 stroužek česneku
- 1 lžičku kari
- 1 lžičku majoránky
- 4 lžíce hladké mouky
- 2 vejce
- slunečnicový olej na smažení
Celer očistíme a nakrájíme na 2 cm silné plátky. V hrnci smícháme víno, vývar a citrónovou šťávu. Přivedeme k varu, vložíme plátky celeru a 5 minut povaříme. Pak je vyjmeme a necháme okapat.
Do každého plátku celeru vodorovně nařízneme kapsu (dáváme pozor, abychom je neprořízli), do které vsuneme plátek sýra. Celer osolíme a opepříme.
V jedné míse smícháme kukuřičnou krupici s drobně nasekaným česnekem, kari a majoránkou, do druhé dáme mouku a ve třetí rozšleháme vidličkou vejce. Plátky celeru obalujeme nejprve v mouce, pak v rozšlehaném vejci a nakonec v ochucené polentě. Smažíme dozlatova ve větší vrstvě oleje (z každé strany asi 3 minuty). Podáváme s vařenými bramborami a hořčičným dipem.
Poslední tip, trik či komentář