Surovny:
- 40 g droždí
- 1 lžíce krupicového cukru
- 450 g hladké pšeničné mouky
- 300 g celozrnné pšeničné mouky
- 1 lžíce soli
- 2 lžíce ovesných vloček
- 1 hrnek mletých škvarků
- 250 ml vlažné vody
- 250 ml vlažného mléka
- 100 ml slunečnicového oleje
- 1 vejce do těsta
- 1 vejce na potření
Droždí rozmícháme s cukrem na kašičku, postupně přidáme ostatní ingredience a zpracujeme hladké těsto (nemělo by být příliš tuhé) a necháme kynout asi 45 minut.
Na pomoučený vál z těsta vyválíme hada, rozdělíme na stejně velké kousky, ze kterých zpracujeme kuličku, z kuličky vyválíme ovál, stočíme do ruličky. Rohlíčky poklademe na plech vyložený pečicím papírem, konce mírně ohneme směrem k sobě a necháme ještě dvacet minut kynout. Rohlíčky potřeme rozšlehaným vajíčkem (podle chuti můžeme posypat kmínem, hrubozrnnou solí, slunečnicovými semínky atp.) a ve vyhřáté troubě pečeme při 180 °C asi 15 minut dozlatova. Po upečení můžeme potřít sádlem nebo vodou.
Zdroj: Celozrnné škvarkové rohlíčky; ČT – Kluci v akci http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/1695-celozrnne-skvarkove-rohlicky/ [On-line 16.04.2016]
Poslední tip, trik či komentář