- 4 ks čerstvého tuňáka (steak po cca 200 g)
- mořská sůl
- čerstvě namletý pepř
- citronová šťáva
- 300–400 g žampionů
- 3 lžíce másla
- 3 lžíce hladké mouky
- 900 ml houbového bujonu (kostka)
- 5 lžic oleje (extra virgin)
- 1 velká cibule
- 100 ml zakysané smetany
- 100 ml smetany ke šlehání
- sůl, mletý bílý pepř
- trocha octa (nejlépe vinného)mletý kmín na dochucení
- 800 g zámeckých brambor
Na steakové pánvičce rozehřejeme olivový olej. Když je dostatečně rozpálená, vložíme tuňáka a zprudka po obou stranách opečeme. Z každé strany asi 1 až 2 minuty. Steak musí být uvnitř růžový a lehce nedopečený, aby zůstal šťavnatý a nepřesušil se. Na závěr osolíme a lehce posypeme čerstvě namletým pepřem. Lehce zakapeme citronovou šťávou.
Čerstvé očištěné houby nakrájíme na plátky, malé jen rozpůlíme. V kastrolu rozehřejeme máslo, zaprášíme moukou a zasmažíme zlatavou jíšku. Zalijeme chladným houbovým vývarem a povaříme základ omáčky. Dáme stranou.
V kastrolu rozehřejeme olivový olej a osmahneme cibuli dozlatova. Trvá to asi osm minut. Přidáme pokrájené houby, osolíme, poprášíme pepřem i kmínem a pak houby pod pokličkou deset minut podusíme. Vmícháme základ z jíšky a na malém plameni povaříme asi čtvrt hodiny. Nakonec do omáčky vmícháme oba druhy smetany a dochutíme.
Steak podáváme na vyhřátém talíři přelitý houbovou omáčkou a s vařenými zámeckými brambůrky jako přílohou.
Zdroj: TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/cerstvy-tunak-se-zampionovou-omackou [On-line 1.4.2011], citace
Poslední tip, trik či komentář