asi 24 buchet
Těsto
- 500 g hladké mouky
- 20 g droždí
- 120 g krupicového cukru
- 20 g vanilkového cukru
- 2,5 dl mléka
- 60 g másla
- 1 vejce + 1 žloutek
- špetka soli
- sádlo nebo máslo na vytření pekáče a potření buchet
Na čerstvě upečené buchty
- 2 lžíce rozehřátého másla se lžící rumu
- moučkový cukr na posypání
Do větší mísy prosejeme mouku, uděláme v ní důlek, do něj rozdrobíme droždí, přidáme lžičku cukru, zalijeme trochou vlažného mléka, zakryjeme utěrkou a necháme vzejít kvásek.
K vyběhnutému kvásku přidáme zbytek vlahého mléka s rozpuštěným máslem, vejce, žloutek, sůl a vypracujeme hladké těsto, které se nelepí na mísu.
Poprášíme moukou, zakryjeme utěrkou a necháme kynout alespoň hodinu, během kynutí 2× promísíme.
Z vykynutého těsta vyválíme hada, rozkrájíme na jednotlivé dílky, které plníme náplněmi (viz níže) a dobře uzavřeme. Vkládáme do pekáče vymaštěného sádlem nebo máslem. Každou buchtu taktéž potřeme ze všech stran, aby se nám vzájemně neslepily.
Když vyplníme pekáč, pečeme ve vyhřáté troubě při 170 °C dozlatova.
Ještě teplé buchty potřeme rozpuštěným máslem smíchaným s rumem.
Necháme vychladnout, na talíři buchty pocukrujeme moučkovým cukrem.
Náplně do českých buchet
Tvarohová náplň
- 250 g tvarohu
- 1 lžíce rozinek
- 1 žloutek
- vanilkový a krystalový cukr podle chuti
- citronová kůra a šťáva
- rum
Tvaroh smícháme s rozinkami, žloutkem, oběma cukry, citronovou kůrou, maličko zastříkneme citronovou šťávou a rumem.
Maková náplň
- asi 3 dl mléka
- asi 60 g cukru
- tlučený hřebíček
- mletá skořice
- 150 g mletého máku
- rum
Mléko svaříme s cukrem a kořením, vsypeme mák, dochutíme rumem a odstavíme. Necháme vychladnout.
Povidlová náplň
- 250 g švestkových povidel
- tlučený hřebíček
- mletá skořice
- rum
Povidla smícháme s kořením a dochutíme rumem.
Zdroj: České buchty; ČT – Kluci v akci http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/?recept=1213 [On-line 23.02.2013]
Poslední tip, trik či komentář