- 1 kg hladké mouky,
- 200 g rozpuštěného másla (tuku, hera aj.),
- 2 žloutky,
- 200 g cukru,
- 40 g droždí,
- půl litru mléka,
- máslo na potření upečených buchet,
- sůl, povidla,
- cukr na posypání
Nejprve si připravíme kvásek (teplé mléko, lžíce cukru a rozdrobené droždí, posypat hladkou moukou a nechat vykynout). Pak nasypeme do velké mísy mouku a přidáme špetku soli, cukr, vlijeme dva žloutky rozmíchané půl litru mléka, dvě stě gramů rozpuštěného másla a nakonec vzešlý kvásek. Vše důkladně promícháme a vypracujeme středně tuhé těsto, které necháme zhruba hodinu kynout.
Z nakynutého těsta vytváříme kuličky a potom prsty uděláme placičku. Doprostřed dáme trochu povidel a důkladně zabalíme do těsta. Buchty klademe vedle sebe do pekáčku. Každou buchtu potřeme ze všech stran máslem, aby se nám neslepily. Pak je necháme ještě chvilku kynout v pekáčku. Pečeme je v troubě při teplově 220 stupňů 20 minut až 30 minut. Upečené buchty můžeme ještě potřít máslem, aby se leskly, necháme vychladnout a pocukrujeme.
Zdroj: Česká televize Kuchařská pohotovost http://www.ceskatelevize.cz/porady/10169912986-kucharska-pohotovost/recepty/421-ceske-buchty-s-povidly/
Poslední tip, trik či komentář