Potřebujeme:
- 600 g uzené krkovice,
2 cibule,
1 mrkev,
1 celer,
4 hřebíčky,
5 kuliček nového koření,
10 kuliček pepře,
3 bobkové listy,
4 lžíce hladké mouky,
2 celé palice česneku,
1 lžičku šafránu,
sůl a pepř podle chuti,
petrželku nebo pažitku
Uzené maso omyjeme a vložíme do tlakového hrnce společně s kořenovou zeleninou, kořením a neoloupanou cibulí, do které jsme napíchali hřebíčky. Pozvolna uvaříme doměkka.
Jednu palici česneku dáme do alobalu a necháme ji v troubě upéct. Jemně pokrájenou cibulku a zbylý utřený česnek zpěníme na másle, přidáme mouku a uděláme světlou jíšku. Zalijeme ji prochladlým proceděným vývarem a povaříme asi 15 minut. Pak přidáme vymačkaný upečený česnek, který dá omáčce karamelizovanou příchuť. Nakonec přidáme šafrán rozpuštěný ve vývaru a zjemníme smetanou.
Dochutíme, opepříme. Podáváme s uzeným masem a bramborovým knedlíkem, sypeme jemně nakrájenou petrželkou nebo pažitkou.
BRAMBOROVÝ KNEDLÍK:
Potřebujeme:
- 600 g brambor typu C,
- 150 g hrubé mouky,
- 50 g krupice,
- 1 vejce,
- sůl
Brambory uvaříme ve slupce, nejlépe den před vlastní přípravou knedlíků. Uvařené a oloupané brambory necháme vychladnout. Poté je nastrouháme a přidáme k nim prosetou mouku a krupici. Osolíme, spojíme vejcem a vypracujeme v těsto. Z těsta tvoříme menší knedlíky a vaříme je ve slané vodě 10-12 minut. Uvařené knedlíky ihned vidličkou roztrhneme, aby zůstaly kypré. Vynikající jsou k česnekové, křenové či jiné omáčce.
Zdroj: TV Nova Tescoma s chutí http://tescoma.nova.cz/clanek/novinky/skola-vareni-cesnekova-omacka-s-bramborovym-knedlikem-13-5-2011.html
Poslední tip, trik či komentář