- 10 lžic másla (nakrájeného na malé kousky) + víc na mísu a na plech
- 1 palička česneku
- 3 velké listy šalvěje (najemno pokrájené) + navíc malé lístky na ozdobu
- 1 a 1/4 hrnku mléka (43 °C)
- 2 sáčky aktivních suchých kvasnic
- 45 g čerstvých kvasnic
- 3 lžíce cukru
- 1 a 1/4 lžičky soli
- 5 a 1/2 hrnku polohrubé mouky + víc na vál
- 3 velká, trochu našlehaná vajíčka
Troubu předehřejeme na 200 °C. Plech lehce vymažeme. Česnek zabalíme do alobalu a necháme ho v troubě péct doměkka (asi 30 – 40 minut). Pak ho vyndáme z trouby, necháme vychladnout. Následně česnek protlačíme nebo nakrájíme nadrobno a dáme ho do malé misky. Pomocí lžíce ho utřeme na pastu, do které vmícháme posekanou šalvěj. Nádivku dáme stranou.
Dále do misky nalijeme půl hrnku vlažného mléka, posypeme kvasnicemi a necháme pět minut působit. V malém kastrolku přivedeme zbytek mléka do varu. Sejmeme z ohně a přidáme 6 lžic másla, cukr, sůl a mícháme tak dlouho, až je máslo rozpuštěné. Dáme stranou. Do misky dáme 4,5 hrnku mouky a uděláme do ní důlek. Přilijeme vzešlé kvasnice a směs másla a vejce. Všechny ingredience spojíme v hladké těsto, které se nelepí.
Vypracované těsto necháme kynout na teplém místě. Těsto rozdělíme na dvě stejné části a na pomoučeném valu z nich vyválíme dva obdélníky. Obdélníky nakrájíme asi na pěticentimetrové pruhy a pak ještě na kostičky. Dovnitř přidáme kousek česnekové nádivky, vyválíme kuličky, potřeme máslem a dáme péct.
Poslední tip, trik či komentář