Ingredience:
- 400 g polohrubé mouky
- 100 g celozrnné mouky
- 20 g droždí
- lžička cukru
- mléko
- 150 g másla
- špetka soli
- 200 ml zakysané smetany
- meruňky nebo švestky
- snítka meduňky
Na podávání
- meruňková marmeláda nebo rozvar
- přepuštěné máslo
- moučkový cukr
- lístky meduňky
Do mísy vsypeme obě mouky, vlijeme droždí rozmíchané v mléku s cukrem, přidáme změklé máslo, zakysanou smetanu, špetku soli a vypracujeme těsto, které necháme půl hodiny odležet.
Poté vyválíme 1 cm silný plát, rozdělíme na čtverečky. Meruňky vypeckujeme, do každé vložíme kostku cukru a můžeme i lísteček meduňky a dobře zabalíme do těsta. Koule pokládáme na pečicí papír a ve vyhřáté troubě na 170 °C pečeme 20−25 minut.
Pečené cestenice podáváme s meruňkovým rozvarem, přeléváme přepuštěným máslem, zlehka sypeme moučkovým cukrem a zdobíme lístkem meduňky.
Zdroj: Cestenice; ČT – Kluci v akci http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/1303-cestenice/ [On-line 13.08.2013]
Poslední tip, trik či komentář