4−6 porcí
- 250 ml 33% šlehačky
- 2 hrsti mladého špenátu
- 12 ks zeleného chřestu (bez hlaviček)
- 250 g měkkého tvarohu
- olivový olej
- sůl
- 12 křepelčích vajíček
Chřest očistíme, zbavíme dřevnatých konců a nakrájíme na tenká kolečka. Hlavičky ponecháme stranou na marinování.
Šlehačku dotuha vyšleháme, zlehka do ní vmícháme na nudličky nakrájený špenát, chřest a tvaroh, ochutíme pár kapkami olivového oleje a solí.
Marináda
- 2 citrony
- 1 šalotka
- 4 lžíce olivového oleje
- sůl
- 12 ks chřestových hlaviček
Citronovou kůru z jednoho citronu a šťávu ze dvou citronů vymícháme s nadrobno nakrájenou šalotkou, olivovým olejem a solí. Do marinády vložíme hlavičky chřestu.
Řeřichové pesto
- 3 vaničky řeřichy
- 4 lžíce slunečnicového semínka
- 6 lžic olivového oleje
- sůl
Polovinu množství řeřichy z jedné vaničky ponecháme stranou na podávání.
Ostatní řeřichu umixujeme se slunečnicovým semínkem, olejem a solí.
Na talíř servírujeme kopeček mousse, marinovaný chřest, pesto a dozdobíme řeřichou.
Zdroj: Chřestovo-špenátový mousse s křepelčím vajíčkem, marinovaným chřestem a řeřichovým pestem; ČT – Kluci v akci http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/1579-chrestovo-spenatovy-mousse-s-krepelcim-vajickem-marinovanym-chrestem-a-rerichovym-pestem/ [On-line 11.04.2015]
Poslední tip, trik či komentář