reklama


Celý strom kategorií receptů zde nebo využijte rozbalovací nabídku ↓↓↓.





reklama

 

Chutný tvarohový koláč pokrytý Čepicí z lehké citrónové smetany

Asi na 12 kousků
Na korpus z křehkého těsta:

  • 100 g másla
  • 50g cukru
  • vanilkový cukr
  • 200 g polohrubé mouky
  • špetka soli
  • 1 vejce

Na tvarohovou náplň:

  • 1 citron
  • 500 g tvarohu
  • 2 vejce
  • 50 g škrobu
  • 100 g cukru
  • špetka soli
  • 50 g másla
  • 200 ml smetany

Mimo to potřebujete:

  • 250 ml smetany
  • 1 balíček ztužovače šlehačky
  • 2 lžíce cukru
  • 3 lžíce citrónové šťávy (na tvarohovou hmotu)
  • 3 lžíce mandlových plátků

Máslo nakrájíme na kostky a zpracujeme je s cukrem, vanilkovým cukrem, moukou, solí a vejcem. Vytvoříme kouli, zabalíme ji do fólie a necháme asi 30 minut chladit.
Troubu předehřejeme na 180 °C. Citrony omyjeme horkou vodou a osušíme. Nastrouháme lžičku kůry. Vymačkáme 3 lžíce šťávy a odstavíme. Tvaroh, vejce, škrob, cukr, kůru a sůl smícháme. Máslo necháme rozpustit a zchladlé ho přimícháme. Smetanu ušlehanou na tuhou šlehačku také přimícháme do tvarohového krému.
Rozevírací formu (průměr 26 cm) vymažeme tukem. Těsto vyválíme do kruhu o průměru 32 cm a položíme do formy, okraje zvedneme. Těsto potřeme tvarohovým krémem. Koláč pečeme 45 minut. Vyndáme, vyklopíme a necháme jej vychladnout.
Ze smetany smíchané se ztužovačem šlehačky a cukrem ušleháme tuhou šlehačku, do které přidáme citrónovou šťávu. Potřeme jí okraj dortu. Zbylou rozetřeme po celém povrchu a ozdobíme dortovým hřebenem nebo vidličkou. Mandle opražíme nasucho na pánvi, necháme je vychladnout a pak jimi ozdobíme dortový okraj.

Na osobu: 420 kcal: 1755 kJ; bílkoviny: S g; tuky: 27 g; sacharidy: 33 g: cholesterol: 126 mg

You must be logged in to post a comment.


Chybný obsah? Nevhodný příspěvek nebo reakce? Nelezli jste technický problém? Prosím, nahlaste nám jej za pomoci formuláře zde >>. Děkujeme. Dříve se prosím ale zkuste podívat na často kladené otázky, jestli nenajdete odpověď tam >>.