Ingredience:
4 porce
- 6 brambor
- voda
- sůl
Oškrábané brambory uvaříme v osolené vodě doměkka a vyjmeme je. Vodu nevyléváme, použijeme ji na uvaření halušek.
Halušky
- 300 g polohrubé mouky
- sůl
- voda
- 300 g brynzy
- mléko na zředění
- špek
Mezitím, co se brambory vaří, si z mouky, špetky soli a vody zpracujeme hladké těsto – nesmí se lepit na mísu ani na ruce. Těsto rozdělíme na menší části, znovu propracujeme, rozválíme (podsypáváme moukou) a poté odtrháváme kousky těsta a vhazujeme do vroucí vody po bramborách.
Uvařené halušky scedíme, smícháme s bramborami, promícháme s vypečenými kostičkami špeku a brynzou. Pokud je brynza příliš hustá, předem ji naředíme mlékem.
Vývar z brambor a halušek můžeme použít na přípravu brynzové polévky, tzv. demikátu – do vývaru vmícháme brynzu a dochutíme solí.
Zdroj: Čičmanské trhané halušky; ČT – Kluci v akci http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/1295-cicmanske-trhane-halusky/ [On-line 05.08.2013]
Poslední tip, trik či komentář