6-8 porcí
- 1 čerstvé kuře
- 1 větší cibule
- 40 g čerstvého loupaného zázvoru
- 125 g másla
- ½ lžičky mletého zázvoru
- špetka chilli
- 1 citron
- sůl
- ½ l bílého vína
Zázvor nastrouháme, půlku cibule nakrájíme nadrobno, druhou půlku nahrubo. Máslo smícháme s polovinou nastrouhaného zázvoru, jemně nakrájenou cibulí, mletým zázvorem, chilli, citronovou kůrou a solí. Směsí potřeme kuře pod kůží, svrchu kůže i dutinu břišní. Na dno pečicí nádoby vložíme nahrubo nakrájenou cibuli a zbytek zázvoru, položíme kuře, zastříkneme citronovou šťávou, podlijeme vínem, zaklopíme a pečeme ve vyhřáté troubě na 175 °C doměkka. Poté kuře vyjmeme, naporcujeme, vložíme na plech nebo mřížku a zapečeme svrchu dozlatova a dokřupava. Podáváme s rýží a s na másle restovaným fenyklem a nektarinkou (viz níže).
Rýže
- 500 g černé rýže
- výpek z kuřete
- voda
- sůl
- 30 g parmezánu
Rýži pozvolna uvaříme ve výpeku z kuřete, který zředíme vodou. Osolíme a při podávání sypeme strouhaným parmezánem.
Medový fenykl s nektarinkou
- 2 fenykly
- 2 nektarinky nebo broskve
- 50 g másla
- 100 ml bílého vína
- sůl
- 2 lžíce medu
Nakrájený fenykl osmahneme na másle, přidáme nakrájené nektarinky, osmahneme, zastříkneme vínem, krátce prohřejeme, odstavíme, dochutíme medem a solí.
Zdroj: Citronovo-zázvorové kuřátko s černým rizotem a medovým fenyklem; ČT – Kluci v akci http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/1801-citronovo-zazvorove-kuratko-s-cernym-rizotem-a-medovym-fenyklem/ [On-line 22.04.2016]
Poslední tip, trik či komentář