Potřebujeme:
Na kandované citróny:
- 100 ml vody,
- 50 g krupicového cukru,
- 1 citrón nakrájený na plátky
Na korpus:
- 200 g hladké mouky,
- 60 g moučkového cukru,
- 1 balíček vanilkového cukru,
- 140 g másla,
- 1 žloutek
Na náplň:
- 250 ml mléka,
- 50 g krupicového cukru,
- 1 balíček vanilkového pudinkového prášku,
- 250 g měkkého tvarohu,
- šťáva a nastrouhaná kůra z poloviny citrónu,
- 1 žloutek
Na krém:
2 bílky,
100 g krupicového cukru,
2 lžíce nálevu z kandovaných citrónů
Na dohotovení:
1 limetku
Vodu dáme vařit s cukrem. Citrón nakrájíme na tenké plátky, vložíme do vroucí vody s cukrem, zmírníme oheň a pozvolna vaříme asi 30 minut. Pak vyjmeme plátky citrónu a necháme okapat a oschnout do druhého dne. Nálev si uchováme pro další použití.
Mouku prosejeme s moučkovým cukrem. Přidáme vanilkový cukr, máslo nakrájené na kousky, žloutek a vše zpracujeme na hladké těsto, které uložíme do chladničky na 30 minut odležet. Pak těsto rozválíme na kulatý plát a vyložíme jím koláčovou formu o průměru 26 cm. Těsto na dně propícháme vidličkou, aby se při pečení netvořili puchýře. Na povrch těsta položíme alobal a na něj nasypeme fazole. Předpečeme v předehřáté troubě na 200 °C asi 15 minut do zrůžovění. Pak sundáme alobal a dopečeme dalších 20 minut.
Mléko svaříme s cukrem a vanilkovým pudinkovým práškem na hustý krém. Do horkého krému vmícháme žloutek. Tvaroh smícháme se šťávou, nastrouhanou kůrou z citrónu a vanilkovým krémem. Hotovou náplň rozetřeme na upečený korpus ve formě.
Bílky vyšleháme s cukrem na pevný sníh a ochutíme nálevem z citrónů. Naplníme do cukrářského sáčku s řezanou trubičkou a po obvodě nastříkáme pusinky. Dáme zapéci do předehřáté trouby na 200 °C do zrůžovění.
Dort necháme vychladnout ve formě, ozdobíme kolečky citronu a kůrou z limetky.
Zdroj: TV Nova Tescoma s chutí http://tescoma.nova.cz/clanek/novinky/citronovy-kolac-11-5-2011.html
Poslední tip, trik či komentář