- 500 g mladé mrkve -karotky,
- 500 g nových brambor,
- 250 g čerstvého hrášku, případně mraženého nebo sterilovaného,
- 3 malé cibule,
- 1 lžíce hladké mouky,
- 500 g šunky nebo slaniny,
- 2 srdíčka hlávkového salátu,
- 1 svazeček petrželky,
- bobkový list,
- větvička tymiánu nebo špetka sušeného,
- sůl
Ve větší nádobě, nejlépe litinové, necháme na másle zesklovatět nadrobno nakrájenou cibulku. Přidáme nakrájenou šunku nebo slaninu a lžíci mouky. Zalijeme asi 0,75 litru vody. Potom přidáme hrášek, rozebraná salátová srdíčka, na kolečka pokrájenou karotku a na větší kostky nakrájené brambory. Vody má být v hrnci jen tolik, aby přikryla zeleninu. Do Jardiniěry přidáme ještě „bouquet garni“, tj. kytičku zelené petržele svázanou nití s bobkovým listem a větvičkou tymiánu. Všechno pomalu dusíme, až na dně hrnce zůstane jen troška dobré šťávy. Jardiniére podáváme s černým chlebem.
Jardiniére připravenou z mladé jarní zeleniny můžeme podávat jako samostatné jídlo. Stejně upravená pozdní zelenina se dá využít pouze jako příloha k masu.
Poslední tip, trik či komentář