Suroviny:
- 400 g drobné zelené čočky (nejlépe francouzské)
- 3 snítky tymiánu
- 1 snítka rozmarýnu
- 2 červené cibule, na půlplátky
- 4 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce třtinového cukru
- 4 lžíce balzamikového octa + na dochucení
- 1 menší žlutá paprika, nakrájená na tenké proužky
- 1 menší červená paprika, nakrájená na tenké proužky
- mořská sůl a čerstvě mletý pepř
- svazek koriandru, nasekaný
- menší svazek zelené petrželky
- citronová šťáva podle chuti
- větší hrst směsi pěkných salátových lístků
- 4 vejce
- asi 100 ml octa 8% (2 – 4 lžíce)
Čočku propláchněte studenou vodou a vsypte do hrnce. Přidejte tymián a rozmarýn, zalijte trojnásobným množstvím vody a přiveďte k varu. Vařte asi 25 minut, dokud čočka nezměkne, ale je pevná. Pak ji slijte a propláchněte studenou vodou a nechte okapat.
V pánvi zahřejte polovinu oleje, vsypte nakrájenou cibuli a 5 -10 minut ji opékejte doměkka. Přidejte cukr, nechte ho rozpustit a po chvíli přilijte octem. Chvíli povařte a stáhněte z ohně. Zkaramelizovanou cibulku promíchejte v míse s čočkou, přidejte nakrájenou zeleninu, zbylý olej a o solte, opepřete a podle potřeby dochuťte citronovou šťávou a dalším octem. Dobře promíchejte. Nakonec vmíchejte nasekaný koriandr a/nebo petrželku a nechte odležet než připravíte vejce.
Vroucí vodu v rendlíku osolte, pořádně okyselte octem a míchejte ve směru hodinových ručiček, aby se utvořil vír. Do víru nechte sklouznout jedno vykleplé vejce a vařte na velmi mírném ohni, dokud se vejce nezatáhne (pokud se nějaký bílek rozlije okolo a dělá cáry, přehrňte je opatrně přes vejce pomocí lžíce nebo vařečky), bílek nezpevní a žloutek zůstane tekutý – trvá to zhruba 3-5 minut. Vyjměte děrovanou naběračkou a vejce vložte do misky s chladnou vodou. Postupně takto uvařte všechna vejce a podávejte je na čočkovém salátu, do kterého jste nakonec přidali salátové lístky.
Prima tip: doba máčení a varu čočky se liší podle druhu, zelenou drobnou franeboli francozskou čočku nemusíte před vařením namáčet, má jemnější slupku a uvaří se pěkně i bez namáčení a i po uvaření si zachová tvar zrnek. Ostatní druhy čočky – červená loupaná i neloupaná se po uvaření rozpadají – jsou kašovité a i běžná hnědá čočka nedrží tak dobře tvar.
Zastřené vejce – v naběrace s octem ponořené do osolené a okyselené vody uvařit po jednom
Zdroj: Čočkový salát s karamelizovanou cibulí a ztraceným vejcem; Karolína-domácí kuchařka – TV Prima http://www.iprima.cz/karolina-jeji-tradicni-recepty-s-kapkou-moderny [On-line 23.11.2015]
Poslední tip, trik či komentář