reklama


Celý strom kategorií receptů zde nebo využijte rozbalovací nabídku ↓↓↓.





reklama

 

Čočkový salát s karamelizovanou cibulí a ztraceným vejcem

Suroviny:

  • 400 g drobné zelené čočky (nejlépe francouzské)
  • 3 snítky tymiánu
  • 1 snítka rozmarýnu
  • 2 červené cibule, na půlplátky
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce třtinového cukru
  • 4 lžíce balzamikového octa + na dochucení
  • 1 menší žlutá paprika, nakrájená na tenké proužky
  • 1 menší červená paprika, nakrájená na tenké proužky
  • mořská sůl a čerstvě mletý pepř
  • svazek koriandru, nasekaný
  • menší svazek zelené petrželky
  • citronová šťáva podle chuti
  • větší hrst směsi pěkných salátových lístků
  • 4 vejce
  • asi 100 ml octa 8% (2 – 4 lžíce)

Čočku propláchněte studenou vodou a vsypte do hrnce. Přidejte tymián a rozmarýn, zalijte trojnásobným množstvím vody a přiveďte k varu. Vařte asi 25 minut, dokud čočka nezměkne, ale je pevná. Pak ji slijte a propláchněte studenou vodou a nechte okapat.

V pánvi zahřejte polovinu oleje, vsypte nakrájenou cibuli a 5 -10 minut ji opékejte doměkka. Přidejte cukr, nechte ho rozpustit a po chvíli přilijte octem. Chvíli povařte a stáhněte z ohně. Zkaramelizovanou cibulku promíchejte v míse s čočkou, přidejte nakrájenou zeleninu, zbylý olej a o solte, opepřete a podle potřeby dochuťte citronovou šťávou a dalším octem. Dobře promíchejte. Nakonec vmíchejte nasekaný koriandr a/nebo petrželku a nechte odležet než připravíte vejce.

Vroucí vodu v rendlíku osolte, pořádně okyselte octem a míchejte ve směru hodinových ručiček, aby se utvořil vír. Do víru nechte sklouznout jedno vykleplé vejce a vařte na velmi mírném ohni, dokud se vejce nezatáhne (pokud se nějaký bílek rozlije okolo a dělá cáry, přehrňte je opatrně přes vejce pomocí lžíce nebo vařečky), bílek nezpevní a žloutek zůstane tekutý – trvá to zhruba 3-5 minut. Vyjměte děrovanou naběračkou a vejce vložte do misky s chladnou vodou. Postupně takto uvařte všechna vejce a podávejte je na čočkovém salátu, do kterého jste nakonec přidali salátové lístky.

Prima tip: doba máčení a varu čočky se liší podle druhu, zelenou drobnou franeboli francozskou čočku nemusíte před vařením namáčet, má jemnější slupku a uvaří se pěkně i bez namáčení a i po uvaření si zachová tvar zrnek. Ostatní druhy čočky – červená loupaná i neloupaná se po uvaření rozpadají – jsou kašovité a i běžná hnědá čočka nedrží tak dobře tvar.

Zastřené vejce – v naběrace s octem ponořené do osolené a okyselené vody uvařit po jednom

Zdroj: Čočkový salát s karamelizovanou cibulí a ztraceným vejcem; Karolína-domácí kuchařka – TV Prima http://www.iprima.cz/karolina-jeji-tradicni-recepty-s-kapkou-moderny  [On-line 23.11.2015]

You must be logged in to post a comment.


Chybný obsah? Nevhodný příspěvek nebo reakce? Nelezli jste technický problém? Prosím, nahlaste nám jej za pomoci formuláře zde >>. Děkujeme. Dříve se prosím ale zkuste podívat na často kladené otázky, jestli nenajdete odpověď tam >>.