4 porce
- 15 dkg hořké čokolády
- 5 dkg krystalového cukru
- 3 vajíčka
- 5 dkg krájených mandlí
- 2 pláty želatiny
- 3 dl smetany
- 20 dkg lesních plodů
- 1 dl vína Merum
- 1 polévková lžíce jedlého škrobu
- práškový cukr
- meduňka lékařská
Nad párou vystupující z hrnce vřelé vody smícháme vaječné žloutky s krystalovým cukrem. Musíme pracovat rychle, aby nám vajíčka neztuhla. Potom přidáme čokoládu nakrájenou na kostičky, a až se čokoláda rozehřeje, přimícháme do hmoty i roztopenou želatinu.
Potom směs stáhneme s páry, přidáme do ní krájené mandle a polovinu šlehačky, kterou jsme si ušlehali ze smetany. Pak si přichystáme formu, kterou naplníme čokoládovou pěnou adáme ji do chladničky, aby ztuhla.
15 dkg lesních plodů namočíme do vína a rozvaříme v rychlovarném zařízení. Tuto směs potom mírně pocukrujeme a zahustíme jedlým škrobem. Když už je poleva patřičně hustá, vsypeme do ní i zbytek lesního ovoce.
Ztuhlou čokoládovou pěnu vložíme na talíř, ozdobíme ji zbytkem šlehačky a zalijeme polevou z lesních plodů. Posypeme krájenými mandlemi a nakonec ještě pro ozdobu na vrcholek umístíme meduňku lékařskou.
Zdroj: TV Paprika Vinařskou stezkou s vidličkou a nožem http://tvpaprika.hu/cs/node/3575
Poslední tip, trik či komentář