4 porce
- 20 dkg másla
- 1,5 šálku cukru
- 2 sáčky vanilkového cukru
- 2 vajíčka
- 2 šálky mouky
- 1 kávová lžička jedlé sody
- 2/3 šálku kakaového prášku
- 1 tabulka hořké čokolády
Máslo si na plotně rozehřejeme, nasypeme do něho půldruhého šálku cukru a dva sáčky vanilkového cukru. Potom šlehací metlou mícháme směs tak dlouho, dokud nebude zcela homogenní a tekutá. Pracovat se smí výhradně ruční šlehací metlou.
Rozklepneme dvě vajíčka, přidáme je k výše popsané hmotě a pokračujeme v míchání. Přes síto přisypeme směs mouky, jedlé sody a kakaového prášku. Vše důkladně smícháme vařečkou a přisypeme i nadrobno rozlámanou čokoládu.
Rukou potom z těsta nabíráme malé kopečky a klademe je na pečící papír, přičemž jim ponecháváme jejich náhodný, nepravidelný tvar.
V předehřáté troubě při teplotě 175 °C se nám cookies během 10-12 minut upečou. Dobré budou tehdy, jestliže jsou po vytažení z trouby ještě měkké, protože po vychladnutí nám ztvrdnou.
Toto pečivo má mnoho společného s perníkem. Ztvrdne, ale za pár dní bude zase měkké – samozřejmě za předpokladu, že do té doby nebude dávno snědené…
Zdroj: TV paprika Gasztropuč http://tvpaprika.hu/cs/node/3687
Poslední tip, trik či komentář