8 tartaletek (o průměru 12 cm)
- 250 g špaldové mouky hladké
- 150 g másla
- 70 g cukru moučky
- 1 vejce
- 2 lžíce vody
- špetka soli
- 1 pomeranč – pomerančová kůra nebo plátky na ozdobu
- Na pomerančovou náplň:
- 100 g pomerančové marmelády
- 1 cm čerstvého zázvoru, nastrouhaného
- 1 vanilkový lusk
- 1 lžíce pomerančového likéru, lze vynechat
- Na čokoládový krém:
- 150 g hořké čokolády
- 1,5 lžíce pomerančové marmelády
- 4 lžíce smetany ke šlehání 33%
- 2 lžíce koňaku
Všechny suroviny na těsto smíchejte a buď v robotu, nebo rychle ručně, vypracujte hladké těsto (pokud pracujete ručně, na začátku máslo zpracovávejte nožem, aby příliš nezteplalo). Hotové těsto rozválejte na plát silný asi 1 cm a vykrájejte z něj tartaletky. Do těsta zakrojte okrajem formičky a kolečko těsta pak vtlačte dovnitř formičky, utvoří se vám hezké vroubkované okraje.
Troubu si rozpalte na 180°C a dno tartaletek propíchejte vidličkou. Pak si smíchejte pomerančovou marmeládu se zázvorem, vanilkou a likérem, chcete-li a v každé tartaletce rozprostřete vrchovatou lžičku této směsi. Dejte do trouby a nechte péct 15 – 20 minut, dozlatova. Upečené tartaletky nechte vychladnout a poté je vyklopte z formiček, půjde to snadno.
Připravte si čokoládovou polevu. Ve vodní lázni rozpusťte čokoládu s marmeládou, smetanou a koňakem. Rozpuštěnou směsí polévejte tartaletky, rozetřete ji do stran a ozdobte pomerančovou kůrou nebo tenkými plátky pomeranče. Nechte chvíli zchladnout a pak ztuhnout v chladničce, ale nečekejte že čokoláda ztuhne úplně – náplň zůstane ve formě pevného krému.
Tip: Pokud máte formy silikonové formičky, kterými se nedá vykrajovat nebo máte-li tento postup raději, ukoulejte kousky těsta do kuliček, ty rozválejte na placičky a pak je vtlačte do formiček a seřízněte přečnívající okraje.
Zdroj: Karolína, domácí kuchařka: Ozvěny Středomoří; Karolína-domácí kuchařka – TV Prima http://www.iprima.cz/karolina-domaci-kucharka-ozveny-stredomori[On-line 1.11.2016]
Poslední tip, trik či komentář