těsto
- 2 vejce rozdělená na žloutky a bílky
- 250 g cukru krupice
- 120 g změklého másla
- 120 g rozpuštěné čokolády
- 340 g polohrubé mouky
- 125 ml smetany
- 250 ml vody
- tuhý sníh z bílků
krém
- 350 ml smetany
- 300 g bílé čokolády
- 60 g másla
náplň
30 ml koňaku
300 g rybízové marmelády
500 g čerstvého ovoce (jahody, borůvky, maliny, ostružiny)
500 g marcipánu
do dortové formy o průměru 25 cm
Ve velké míse vyšleháme žloutky, cukr a máslo do pěny (šleháme asi 5 minut), přidáme čokoládu, mouku, smetanu, vodu a šleháme ještě asi 2 minuty, pak vmícháme tuhý sníh. Těsto nalijeme do formy a pečeme v předehřáté troubě při 180 °C asi 45 min.
Ingredience na krém společně povaříme za stálého míchání dohladka a necháme vychladit. Studenou směs pak vyšleháme na jemný nadýchaný krém.
Korpus prokrojíme na třikrát, pokapeme koňakem, pomažeme marmeládou, poklademe ovocem a zatřeme krémem. Takto opakujeme u každé vrstvy. Dort necháme vychladit a pak ho potáhneme marcipánem.
Marcipán rozválíme do tenkého velkého kruhu, aby mohl pokrýt celý povrch dortu včetně jeho stran. Plastických obrázků a dekorů dosáhneme tak, že na rozválené mandlové těsto rozložíme ubrousek nebo dečku s plastickým dekorem (plastovou, háčkovanou atp.) a válečkem ji do marcipánu vtiskneme (převálíme).
příprava 40 minut
pečení 45 minut
zdobení 45 minut
Zdroj: klucivakci.cz http://www.ceskatelevize.cz/program/detail.php?idec=209%20562%2022190/0031&premiera=1&deid=1137&recept=684 kluci v akci
Poslední tip, trik či komentář